Potrivit surselor citate, în noua sesiune parlamentară, Ilie Sârbu se va retrage din funcţia de lider al senatorilor PSD. Socrul premierul a decis astfel să nu mai candideze din nou pentru acest post.
Ilie Sârbu a confirmat faptul că nu va mai candida la şefia grupului parlamentar, dar nu a explicat foarte bine de ce a luat această decizie. „Aceasta este mai mult o retragere decât o demisie”, a spus Ilie Sârbu, citat de Antena3.
Sursele citate de România TV susţin că Sârbu şi-ar da demisia şi din PSD, acesta dorindu-şi să ocupe un post de vicepreşedinte la Curtea de Conturi. Pentru a ocupa această funcţie, Sârbu va trebui să fie numit prin vot al Parlamentului.
Printre numele vehiculate ca posibili înlocuitori ai lui Sârbu se numără senatorul Mihai Fifor, dar şi Ecaterina Andronescu sau Şerban Nicolae.
Mihai Fifor, respins de Klaus Iohannis la Ministerul Transporturilor, a confirmat că va candida pentru șefia grupului PSD.
„Candidez la sefia grupului. Mai multe vom vedea duminică„, a spus Fifor. Duminică, de la ora 17.00, senatorii social-democraţi vor avea o şedinţă la care va participa şi preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.
Senatorul Şerban Nicolae a declarat şi el, pentru PSnews.ro, că ia în calcul varianta candidaturii la şefia grupului PSD.
„Am auzit şi eu de ipoteza asta. E o variantă la care mă gândesc. Eu, ca să vă spun cinstit (dar, întâi, o să le comunic colegilor din grup) aveam o altă propunere în ceea ce mă priveşte, o altă solicitare, dar n-aş face-o publică acum, pentru că – repet – aş vrea întâi s-o fac publică în faţa colegilor de la grup, nu printr-o declaraţie de presă. Oricum, nu iau locul nimănui. Eu, în general, încerc să evit situaţiile conflictuale şi, mai ales, chestiunea asta cu «am o idee bună: scoală-te tu, să m-aşez eu!» Nu ştiu cât e de adevărată şi povestea cu domnul Sârbu. La urma-urmei, nu trebuie să-şi dea o demisie în mod formal. Dacă, la începutul sesiunii, domnia sa ne comunică faptul că nu mai doreşte să ocupe funcţia de lider de grup, atunci va trebui să alegem pe altcineva”, a spus Nicolae.
Întrebat ce va face în cazul în care va fi ales, PSD-istul a răspuns că important este să fie asigurat, în continuare, echilibrul în Senat.
„Nu cred că e mare lucru de schimbat. Avem aceleaşi angajamente de majoritate care susţine Guvernul. Nu avem proiecte deosebite. Oricum: indiferent cine ar veni lider de grup în locul domnului Ilie Sârbu, are aceeaşi misiune de a asigura un echilibru în cadrul Senatului, dialogul în interiorul coaliţiei, dar şi cu forţele de opoziţie pe acele puncte unde reuşim să ne înţelegem, fără să fie ceva spectaculos de făcut”, a încheiat Şerban Nicolae.
La începutul sesiunii parlamentare ordinare, fiecare grup parlamentar îşi alege liderul, viceliderii şi secretarii, dar şi reprezentanţii în Biroul Permanent al fiecărei Camere. Singurii care sunt aleşi pentru un mandat de patru ani sunt preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului.