Continuă valul de demisii în PNL, după rezultatele slabe din unele judeţe la alegerile locale. După Nicolae Robu (PNL Timiş) şi Lucian Heiuş (PNL Hunedoara), în Biroul Politic Naţional al partidului şi-au anunţat demisia încă cinci lideri judeţeni.
Astfel, au demisionat Ionel Palăr, preşedintele PNL Bacău, Cristinel Romanescu, preşedintele PNL Buzău, şi Adrian Albu, preşedintele PNL Satu Mare, Tinel Gheorghe, preşedintele PNL Ialomiţa, şi Alexandru Dănăilă, preşedintele PNL Brăila. În cele trei judeţe, PNL a obţinut sub 20% la votul politic.
„PNL a reuşit victorii cu valoare simbolică împotriva PSD: Vrancea a fost câştigată de candidatul PNL Cătălin Toma. Am reuşit să câştigăm judeţe în care PSD condus în ultimii 30 de ani, judeţe care au fost ţinute în sărăcie. De asemenea, am reuşit să câştigăm cel mai mare număr de primari de municipii reşedinţă de judeţ şi, de asemenea, un număr semnificativ de primari de municipii şi primari de oraşe”, a spus Ludovic Orban, după şedinţa conducerii PNL.
Potrivit unor surse din Biroul Politic Naţional al PNL, Ludovic Orban le-a transmis colegilor săi să toţi liderii de organizaţii care au obţinut sub 27% în alegeri.
Potrivit unor surse din cadrul şedinţei, Ludovic Orban a fost extrem de nervos şi urlă la colegii săi din BPN. Premierul afirmă că s-a dovedit din nou că PNL nu are capacitatea să îşi atingă scorul din sondaje, că nu există un registru al votanţilor şi s-au ratat multe măsuri necesare. Astfel se explică faptul că, deşi PNL este pe primul loc la scorul politic, PSD a luat mai multe primării şi mai multe consilii judeţene.
Orban a luat la ţintă şi USR în şedinţa BPN, afirmând că o parte din scorul slab al PNL se datorează Uniunii Salvaţi România. Premierul a afirmat că acolo unde PNL şi USR au avut candidat comun la primărie, acesta nu a reuşit să strângă voturi cât suma voturilor obţinute separat de cele două formaţiuni la consiliul local. Orban l-a dat exemplu în acest sens pe Băcanu, de la Sectorul 5.
Ludovic Orban s-a arătat extrem de deranjat de faptul că s-au pierdut primării importante şi a lansat un avertisment în vederea alegerilor parlamentare. Liderul PNL le-a cerut oamenilor din teritoriu o pregătire temeinică pentru parlamentare şi o mobilizare maximă.
PNL a obţinut la alegerile parlamentare puţin peste 33% din voturile din ţară, faţă de aproximativ 30% cât a obţinut PSD. În schimb, liberalii au cu aproximativ 200 de primari mai puţin decât PSD la nivel naţional.