Astfel, potrivit prevederilor legii, Ministerul Apărării Naţionale ar urma să vireze la bugetul de stat suma de 9,4 milioane de euro care se va utiliza exclusiv pentru realizarea Fazei 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capacităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, articolul 2 al Ordonanţei stipulează faptul că MApN este autorizat să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale.
„Plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii şi executării zborurilor speciale, precum şi cele aferente activităţilor de întreţinere şi mentenanţă se asigură de la bugetul aprobat de Ministerul Apărării Naţionale”, se arată în textul ordonanţei.
În expunerea de motive, iniţiatorul precizează că, în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituţii publice sau companii aeriene, „ceea ce presupune costuri ridicate generate de activităţile de întreţinere şi menţinerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor”.
Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt cele ce se execută cu aeronave care au la bord preşedintele României, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, primul-ministru, prim vice-ministru, miniştri sau pe omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.
Proiectul de act normativ a primit aviz favorabil şi din partea Comisiei pentru apărare a Senatului şi un raport de admitere cu amendamente din partea Comisiei pentru muncă, care a fost adoptat cu 91 de voturi pentru, zece voturi împotrivă şi două abţineri.
Proiectul de lege a fost aprobat de plenului Senatului, în calitate de prima Cameră sesizată, cu 92 de voturi pentru, 11 voturi împotrivă şi două abţineri.