„Barosul” 2S4 Tulip poate trage cu muniție perforantă, ghidată cu laser, și cu muniții cu dispersie interzise, precum și cu bombe nucleare tactice.
„Este o armă masivă, devastatoare când sunt folosite arme convenționale, capabilă să distrugă o suprafață mare. Dar ar constitui și o țintă de foarte mari dimensiuni pentru echipajele de artilerie și de drone ucrainene, care vânează zilnic echipament ofensiv”, a declarat un expert în domeniul securității pentru Daily Mirror, citat de Realitatea.
„Mortierul este capabil să vizeze o țină aflată în afara vederii sale cu bombe care ar fi extrem de dificil dacă nu imposibil de interceptat”, a explicat acesta.
Un lot inițial de trei vehicule a fost finalizat în 1969 și a fost imediat direcționat către un program de testare în fabrică care s-a încheiat în câteva luni. „Tulpan” a intrat în serviciu doi ani mai târziu, iar producția de serie a început în 1974. 2S4 Tulpan a fost văzut de occidentali pentru prima dată în 1975, astfel că a primit denumirea NATO M-1975, în timp ce denumirea sa oficială este 2S4.
Muniția principală a armei este proiectilul înalt exploziv 53-F-864, care are o greutate totală de 130 kg.
În mai 2022, mortierele 2S4 Tulip au fost raportate ca fiind folosite în ofensiva din regiunea Donbas, o unitate fiind distrusă de focul de contrabaterie ucrainean.
Dezvoltarea de muniții nucleare tactice pentru acest model a fost demarată relativ târziu, în 1967, și a avut ca rezultat muniția 3BW4, care utilizează un proiectil nuclear 3B4 cu o putere de aproximativ 2 kt, scrie adevarul.ro. Trei ani mai târziu, a fost conceput proiectilul îmbunătățit 3WB11 asistat de rachetă (folosind un proiectil 3B11 cu un focos RD-14 și propulsat de un motor de rachetă 3M15).
Dezvoltarea unui focos nuclear pentru M-240 a fost limitată din punct de vedere tehnologic de calibrul mic al armei; miniaturizarea a permis abia recent reducerea diametrului unui dispozitiv nuclear la o dimensiune suficient de mică pentru a putea fi utilizat într-un sistem de artilerie. Raza de acțiune a acestor proiectile nucleare nu a fost făcută publică, dar greutatea mai mare a unui astfel de focos în comparație cu proiectilele de mortier convenționale îi obligă pe experți să speculeze asupra unei raze de acțiune mai mici și, prin urmare, asupra utilității tactice discutabile a sistemului.
Citeşte şi: Război în Ucraina. Atac dezlănţuit al Rusiei, Grupul Wagner şi trupele lui Kadîrov