Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare. Credincioşii prăznuiesc în această zi patru evenimente: primele două au fost făcute ziua, iar celelalte două în noaptea de joi spre vineri. Este vorba despre: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de taină, Rugăciunea cea mai presus de fire din Grădina Ghetsimani şi Trădarea Domnului de către Iuda, urmată de prinderea Lui de către farisei, judecarea şi răstignirea Lui.
Spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor este o pildă a smereniei. Înainte de a se aşeza la Cina cea de Taină, Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor în semn de smerenie, îndemnându-i să-I urmeze exemplul: ,,Deci, dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori că să spălaţi picioarele unii altora; Că v-am dat vouă pildă, că precum v-am făcut Eu vouă, să faceţi şi voi”(Ioan 13, 13-15).
La Cina cea de taină, Iisus le-a împărţit ucenicilor pâinea şi vinul: ,,Şi luând pâinea, mulţumind, a frânt şi le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; aceasat să faceţi întru pomenirea Mea. Asemenea şi paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se vărsa pentru voi”(Luca 22,19-20).
După ce îi sfătuieşte pe apostoli la Cina cea de Taină „să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să va iubiți unul pe altul“, Mântuitorul merge în Grădina Ghetsimani. Aici apare episodul în care Iisus este vândut de Iuda Iscarioteanul pe 30 de arginți printr-un sărut.
A treia Evanghelie ne vorbeşte despre lepădarea apostolilor de Iisus și primele patimi. Atunci când apostolii au auzit că Hristos va fi răstignit, au jurat că nu-L vor părăsi, însă din doisprezece, unul avea să-L vândă, unul avea să se lepede de trei ori de El, nouă dintre ei aveau să se ascundă de teama mulțimilor și doar unul singur avea să-I mai fie alături, lângă Sfânta Cruce. Mântuitorul este scuipat și batjocorit pentru că a mărturisit că este Fiul Omului.
Citeste si Superstiții în Săptămâna Patimilor. Ce înseamnă dacă plouă în Vinerea Mare
Apoi este judecat și condamnat la moarte prin răstignire. Este crucificat între doi tâlhari, dintre care unul L-a hulit, iar celălalt s-a convertit, câștigând Raiul.
Lângă Cruce, la picioarele lui Iisus, stăteau Sfânta Fecioara Maria, femeile mironosite și Ioan, ucenicul cel iubit. De pe cruce, Iisus i-a spus maicii sale: „Femeie, iată Fiul tău!“. Apoi, a cerut iertare în față Tatălui Ceresc pentru cei ce-L osândeau: „Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac“.
În biserici, acum are loc cel mai important moment al slujbei, aducerea Sfintei Cruci din Altar și așezarea ei în mijlocul bisericii spre închinare. Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care reprezintă cerul, și așezarea ei în mijlocul bisericii, care simbolizează lumea, reprezintă ieșirea Fiului lui Dumnezeu din slava dumnezeiască și venirea Sa în lume.
În timpul Deniei celor 12 Evanghelii, femeile fac 12 noduri pe sfoară sau aţă, unul după fiecare Evanghelie, punându-şi dorinţe. În unele regiuni, nodul se desface după ce dorinţa a fost îndeplinită, iar în altele, se desface la vreme de necaz, rostindu-se o rugăciune pentru rezolvarea problemei respective.
Fetele nemăritate îşi pun şnurul înnodat sub pernă ca să-şi viseze ursitul. La Denia celor 12 Evanghelii se obişnuieşte, în unele locuri, să se pună la „Vii”, legate între ele, cele 12 lumânări care au fost aprinse în timpul slujbei, câte una pentru fiecare Evanghelie.