Denis Hanganu, despre tinerii actori din România. „E trist statutul actorului tânăr în România pentru că angajarea vine într-o ciclicitate a unor ani în care se deschid nişte posturi – cei în vârstă eliberează practic un post, pentru că asta se întâmplă din punct de vedere administrativ, şi un director de teatru poate deschide un concurs să angajeze pe cineva, dar asta nu este nici atunci când doreşte regizorul să angajeze pe cineva şi nici când vrea actorul să fie angajat şi nu poate fi o situaţie utopică pentru că nu vor exista niciodată suficiente posturi.
Noi, de exemplu, generaţia mea nu am avut de multe ori norocul astă să găsim un post. Prin 2016 eu eram aproape anul doi, posturile se deschideau şi erau eligibile pentru anul III sau anul I la master. Alea au trecut şi apoi te trezeşti într-o situaţie în care mai aştepţi cine ştie cât să se elibereze un astfel de post„, a spus Denis Hanganu într-o conferinţă de presă susţinută la Teatrul „George Ciprian” din Buzău.
Tânărul actor în vârstă de 28 de ani mai spune că în acest timp nu ai ce să faci şi alergi după proiecte şi mărturiseşte că până să fie distribuit în „Clanul” a vrut să renunţe de două ori la actorie.
„Între timp nu ai ce să faci şi alegi după proiecte. Totul e plin de subiectivism şi de incertitudine care nu ajută sub nici un fel un actor tânăr, nu îi dă încredere, nu îl face să fie motivat pentru viitor şi de asta înainte să fiu cooptat în serialul din care fac parte eu am vrut să renunţ a doua oară la actorie pentru că nu cred în tipul ăsta de incertitudine, nu este pentru mine şi e păcat pentru că astfel se pot pierde valori pe drum„, a mai spus Hanganu.
De asemenea, Hanganu spune că tinerii actori sunt oarecum dezavantajaţi comparativ cu „marile valori” ale scenei româneşti şi consideră că deşi am avut actori magistrali valori sunt şi în rândul actorilor tineri.
„În sistemul asta teatral oamenii au fost obişnuiţi cu „marile valori”. Marile valori sigur că au existat, slavă Domnului, dar vor exista şi în continuare. Avantajul publicului de până acum, dar şi al actorilor de până acum este că erau foarte puţini într-o piaţă care aşa cum este acum era şi înainte doar că numărul lor era mai scăzut şi atunci vizibilitatea lor era enormă şi erau 20-30 de actori care erau foarte folosiţi şi utilizaţi în aproape orice, teatru, film, televiziune…
Doar prin constanţa asta a apariţiei păreau a fi de neegalat. Noi, pe de altă parte, actorii din generaţia asta, trăim într-o eră a tehnologizării, unde viteza informaţiei este instantă şi atunci noi nu mai concurăm doar seara de la 8 la 9 cum se dădeau odată filmele şi în 2023 noi concurăm instant cu ceilalţi actori sau producţii din România, din Europa, de peste ocean simultan.
În trecut nu era accesul asta la informaţie, nu era chiar aşa şi pentru că te raportai doar la ceea ce vedeai, părea că nimic nu este mai bun şi că doar pe ăştia îi avem. Sigur că da şi sunt magistrali, dar în acelaşi timp, când aud acum prostia asta că actorii tineri încă mai…., nu e adevărat pentru că tu compari direct şi cred că nu este tocmai corect. Acum avem Netflix, avem HBO şi vedem producţii cu zeci de milioane de dolari şi când vedem la noi câte o producţie spunem că nu e la fel ca la ăia, dar e normal să nu fie pentru că noi mai avem de muncă până acolo. Până acum nu aveam termen de comparaţie„, consideră Hanganu.
Întrebat ce ar alege între teatru şi film, Denis Hanganu recunoaşte că iubeşte teatrul, dar răspunsul raţional rămâne filmul. „Să joci efectiv pentru mine este mai plăcut în teatru pentru că experienţa şi feedback-ul sunt mult mai autentice, pentru că sunt aievea şi simţi energia şi vibraţia sălii, dar răspunsul raţional este că este că e mai plăcut să joci în film pentru că toată munca aia rămâne.
Adică ca si spectatori nu ştiu cu cât spirit de detaliu vă mai amintiţi o piesă de teatru din nu ştiu ce stagiune văzută acum 4-5 ani pe când un film îl vedeţi în seara asta şi dacă v-a plăcut îl mai găsiţi pe vreo platformă pe undeva şi asta este un avantaj. În teatru frumuseţea e acolo, dar cred că e păcat că nu rămâne. Munca unui actor este 100% şi în teatru şi în film, dar parcă în film rămâne„, a mai spus Denis Hanganu.