Potrivit prof. Suzanne Norris, hepatolog la Spitalul St James din Dublin, cazuri de hepatită C au fost raportate în rândul persoanelor care au călătorit în Ungaria, România, Bulgaria şi Africa de Sud pentru tratament stomatologic.
Deşi numărul cazurilor este mic, este probabil ca, de fapt, numărul de persoane infectate cu virusul C să fie mai mare, în condiţiile în care mulţi nu ştiu că au hepatita C. Astfel, dintre cele aproximativ 50.000 de persoane suspectate că ar fi infectate cu virusul hepatitei C în Irlanda, până în prezent au fost diagnosticate doar 12.000 de cazuri. Niciunul dintre cazurile de transmitere nu a fost raportat ca urmare a tratamentului stomatologic sau estetic efectuat în Irlanda.
Norris a cerut marţi guvernului să înceapă monitorizarea în masă şi să iniţieze programe de sensibilizare pentru a-i identifica pe toţi cei infectaţi.
Din momentul în care ministrul Sănătăţii, James Reilly, a aprobat anul trecut două noi ‘super-medicamente’ pentru tratarea hepatitei C, ratele de vindecare s-au dublat ajungând la 80%, iar procentul este prevăzut să crească la 95% pe măsură ce noi terapii devin disponibile.