Alina Ion a dezvăluit, într-o declaraţie pentru stiripesurse.ro, că a încercat de mai multe ori în ultimii ani să sesizeze neregulile din sistem, dar nu s-a ales decât cu controale la propria firmă. Denunţătoarea din dosarul DNA revine cu detalii şocante şi documente, dar acuză şi o încercare de intimidare a sa. Concret, se încearcă readucerea în actualitate a unor informaţii anonime prezentate în presă în 2011, în care firma sa era acuzată de diverse nereguli. Controalele declanşate în urma acelor informaţii nu au conformat însă acuzaţiile.
În 2014, CNAS a fost sesizată cu privire la nereguli din sistem. În urma controalelor, s-a constatat că mulţi pacienţi au fost trecuţi fictiv în rândul beneficiarilor de îngrijiri medicale la domiciliu, iar în momentul în care au avut într-adevăr nevoie de astfel de servicii li s-a refuzat plata pe motiv că deja au beneficiat de decontări.
„Este singurul raport făcut cum trebuie de antifrauda de la Casa Naţională. În 2015, pe timpul acela era domnul director Chivulescu. Urmare a declaraţiilor pacienţilor la Casa de Asigurări de Sănătate că nu au beneficiat de servicii de îngrijiri medicale de la nicio firmă, că nu au cunoştinţă de dosare înregistrate, s-a făcut un control. În urma memoriilor şi declaraţiilor pacienţilor, s-a făcut un control la Casa Bucureşti. Au fost chemaţi pacienţii şi aparţinătorii, pentru cei care între timp decedaseră. Aceşti pacienţi şi aparţinători au reconfirmat declaraţiile. Nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Mai mult, cauza s-a agravat în sistem. Sunt sute de astfel de hârtii. Am toate declaraţiile pacienţilor„, a declarat Alina Ion.
Denunţătoarea din dosarul de la DNA acuză o tentativă de intimidare prin readucerea în actualitate a unor acuzaţii vechi, demontate între timp.
„Aş vrea să se termine acel raport din 2011 cu decedaţii raportaţi de firma mea. Eu am citit din presă. Am făcut contestaţie la raportul de control. Am prezentat documentele, măsura s-a anulat, acolo scria clar că nu am avut niciun decedat, au fost anunţaţi din timp la Casă, conform normelor, numai că angajaţii Casei nu le-au pus la dispoziţie echipei de control şi s-au luat măsuri asupra Casei Bucureşti la momentul respectiv. Singura mea greşeală avută vreodată a fost legată de un angajat. Noi trebuie să anunţăm angajaţii la ITM şi la Casa de Sănătate în timp de cinci zile. Singura greşeală a fost că am anunţat în a şasea zi. Aia a fost toată greşeala pe care mi-au găsit-o. Pentru aia mi-au scăzut serviciile medicale, mi-au luat banii pe toate serviciile şi m-au penalizat cu maximum posibil, 30%. Am tăcut, nu am comentat atunci. Dar văd că se repetă un subiect neadevărat din 2011. Se încearcă o intimidare la adresa mea foarte mare. Dar am spus că nu am greşit cu nimic, există pacienţi, aparţinători, am adrese înregistrate. De fiecare dată am anunţat„, mai afirmă Alina Ion.
Directorul general al SC Alicia Medical Expert SRL relatează şi că pacienţi în situaţii grave erau refuzaţi de Casa de Sănătate pentru că ar fi beneficiat deja de îngrijiri, deşi acest lucru nu se întâmplase.
„Această fraudă în sănătate a început extraordinar de mult de undeva din 2010-2011 şi s-au agravat. Absolut toate documentele pacienţilor sunt înregistrate, fiind dovada că existau aceste falsuri. În rest, doar le răspundeau cinic pacienţilor că nu mai au dreptul la îngrijiri. Nu am căutat niciodată pacienţii, ei veneau la noi, depuneam dosarul normal la Casa de Sănătate şi se primea răspuns că nu se mai poate beneficia pentru că pacientul a beneficiat. Sunt sute pacienţi pe care i-am îngrijit pro bono, pentru că nu am putut să-i las aşa, pentru simplul răspuns al Casei că nu mai au fonduri sau pacienţii au mai beneficiat, ei nebeneficiind„, mai relatează Alina Ion.
„Sunt sute de adrese în care am anunțat că oamenii mor și li se ia dreptul la sănătate. Cu toții vom muri, dar avem dreptul la ultima zi din viață și nimeni nu trebuie să ne ia acest drept„, a declarat Alina Ion.
Sesizările Alinei Ion, cea care în trecut asigura îngrijiri medicale la domiciliu pentru peste 65% dintre cei care beneficiau de astfel de servicii au început acum patru ani. Documentele arată câtă lipsă de emapatie aveau cei care vegheau la bunul mers al banilor din Sănătate față de semenii aflați în dificultate. Fotografiile atașate dosarelor arată situația umilitoare și degradantă în care au ajuns acești semeni, potrivit stiripesurse.ro.
„Ambulanțele plecau cu pacienții acasă și dosarele erau respinse. Am înțeles din convorbirea de la telefon că le vor respinge de la început„, a spus Alina Ion pentru Antena 3.
Opt pacienți cărora le-au fost respinse dosarele au murit numai în luna iulie.