Potrivit Mediafax, în dosarul în care este vizat Emilian Frâncu ar exista o înregistrare ambientală între primar şi un arhitect din Capitală, denunţător în acest caz. În înregistrarea aflată la dosar, primarul îi îndică arhitectului locul în care să fie lăsaţi banii conveniţi, respectiv la secretariatul unei televiziuni locale care aparţine familiei edilului.
Citeşte şi Primarul Râmnicului a fost reţinut de procurorii DNA VIDEO
În februarie, Primăria, în colaborarea cu Ordinul Arhitecţilor din România, în parterneriat cu filiala teritorială Sibiu – Vâlcea, a lansat un concurs cu premii pentru cele mai bune soluţii de „Reorganizare şi amenajare a spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea”. Din cele 19 proiecte depuse, 17 au fost acceptate să intre în concurs. Câştigătorul premiul întâi, în valoare de 4.500 de euro, a fost desemnat proiectul „Simbol de identitate” al arhitectului Sorin Dragoş Popescu, din Bucureşti. În acest caz a fost vehiculat şi numele omului de afaceri Georgică Cornu ca fiind denunţător al primarului Frâncu.
Georgică Cornu a declarat că firma sa are cu Primăria Râmnicu Vâlcea un contract de construire a unui pasaj, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei, însă nu el este cel care l-a denunţat pe primarul Emilian Frâncu pentru luare de mită şi că denunţătorul ar fi un arhitect din Bucureşti.
Citeşte şi Percheziţii la primăria Râmnicu Vâlcea. Edilul Emilian Frâncu, suspectat de luare de mită
„Am un contract cu Primăria din Vâlcea, avem o lucrare acolo, un pasaj la care se lucrează în acest moment mai bine decât se plăteşte pentru că avem o restanţă de două luni cu plata. Acum am o disperare că nu ştiu cine o să plătească lucrarea. Nu am eu nicio treabă cu denunţul, eu sunt plecat din ţară acum. Am auzit şi eu că aş fi denunţătorul, dar am înţeles că s-a elucidat misterul cu denunţătorul. Am primit un sms de la cineva care mă anunţa azi-noapte că este vorba despre un arhitect din Bucureşti care i-a întins o cursă primarului din Vâlcea„, a declarat Cornu.
Surse judiciare declarau, joi, că primarul Emilian Frâncu este suspectat de luare de mită pentru atribuirea lucrărilor la pasarela-pasaj „Tudor Vladimirescu” de la intrarea în Râmnicu Vâlcea, iar firma implicată este din judeţul Timiş. Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost reţinut, joi noapte, pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant când primea 50.000 de lei de la administratorul unei firme căreia îi încredinţase un contract de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spaţii publice.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac acte de urmărire penală în cazul lui Emilian Valentin Frâncu, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru luare de mită, se arată într-un comunicat de presă al DNA. Potrivit procurorilor, la începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredinţat unei firme un contract de prestări de servicii în valoare de 200.000 de euro pentru lucrări de amenajare a unor spații publice din municipiul Râmnicu Vâlcea. În luna ianuarie, primarul Emilian Frâncu i-ar fi cerut administratorului firmei, denunţător în cauză, un procent de 10 la sută din valoarea contractului.
Citeşte şi O femeie susţine că a fost bătută în primăria din Râmnicu-Vâlcea VIDEO
Emilian Frâncu este cel de-al doilea primar din Râmnicu Vâlcea acuzat de fapte de corupţie. Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău şi fostul său adjunct Nicolae Dicu, au fost condamnaţi definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ţinuţi în arest preventiv. Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie – iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.
În 14 septembrie 2011, Tribunalul Mehedinţi a decis eliberarea condiţionată a lui Gutău, după ce acesta a executat două treimi din pedeapsă, astfel că fostul primar a fost pus în libertate.