Tradiţia şpăgilor, lipsa banilor şi a oamenilor îngreunează lupta anticorupţie, se arată în raportul tehnic al Comisiei Europene.
Oficialităţile de la Bruxelles atrag atenţia asupra faptului că şi pacienţii au rolul lor – bolnavii nu ar mai trebui să dea şpagă pentru serviciile medicale.
Departamentului Antifraudă din Ministerul Sănătăţii a fost înfiinţat în urmă cu un an şi avea misiunea de a preveni şi combate frauda în achiziţionarea de servicii medicale şi echipamente. Dar şpaga – tradiţie în spitalele din România – nu i-a preocupat pe cei din acest departament, se arată în raportul Comisiei.
Oficialităţile de la Bruxelles cred că o soluţie pentru a scăpa de acest obicei este ca pacienţii să îşi cunoască mai bine drepturile.
„Medicii din România nu cred însă că Departamentul Antifraudă va reuşi să scoată şpaga din spitale. Modalitatea prin care de fapt se urmăreşte blamarea medicilor, şi nu modul în care funcţionează instituţiile ar conduce în mod clar la un eşec şi nu este nimic altceva decât praf în ochii oamenilor, o încercare de a ridica societatea împotrivi medicilor.
Şi atunci am preferat să ne retragem şi nu ne interesează”, a declarat Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.
Comisia Europeană apreciază că sistemul de coplată a serviciilor medicale ar mai putea rezolva din aceste probleme.