„Statele Unite sunt adânc preocupate de măsurile recent luate de Guvernul României, care subminează statul de drept şi reduc responsabilitatea pentru infracţiunile financiare şi de corupţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de agenţia Associated Press.
Mark Toner a spus România îşi riscă atât credibilitatea pe plan internaţional, cât şi atractivitatea pentru investitori, arată Digi24.
Anterior, Ambasadele Statelor Unite, Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei și Olandei au transmis, într-o declaraţie comună, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale și au cerut abrogarea acesteia.
Citeşte şi: Comisia Europeană cere Guvernului României să reevalueze măsurile din domeniul justiţiei adoptate marţi
Și Consiliul Europei a transmis că este îngrijorat de modul în care se desfăşoară lupta anticorupţie din România, după progresele înregistrate în ultimii ani.
De asemenea, președintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au declarat că sunt îngrijorați cu privire la „evoluțiile recente din România”.
A doua zi de la această declarație comună a liderilor Comisiei Europene, situația din România a fost dezbătută în plenul Parlamentului European. Și acolo Frans Timmermans a lansat un apel la Executivul de la București să renunţe la modificările pe care le aduce Codului Penal. Oficialul european a atras atenția că decizia Guvernului Grindeanu pune în pericol fondurile europene acordate țării noastre.
De asemenea, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german (Bundestag) a avertizat că dacă Guvernul Grindeanu nu retrage ordonanţa referitoare la modificarea Codului penal, România riscă să-şi piardă dreptul de vot în UE. Uniunea Europeană are prevăzută această sancţiune pentru cazul în care, într-o ţară membră, există ameninţări sistematice la adresa statului de drept.