Departamentul de Stat: Conflictele de interese şi încălcarea standardelor etice, problemele administraţiei din România

Conflictele de interese, nerespectarea standardelor de conduită etică și lipsa de probitate în funcția publică au rămas probleme în administrația din România anul trecut, relevă raportul anual al Departamentului de Stat al SUA cu privire la drepturile omului în lume, dat joi publicității.
Romania TV
14 apr. 2016, 17:33
Departamentul de Stat: Conflictele de interese şi încălcarea standardelor etice, problemele administraţiei din România

Documentul notează, printre altele, că imunitatea de care s-au bucurat membri ai fostului guvern care erau și parlamentari a blocat uneori anchetele.

Potrivit sursei citate, până la 21 septembrie, DNA a trimis parlamentului zece cereri de încuviințare a arestului preventiv, printre care pentru șase membri ai legislativului și pentru un judecător al Curții Constituționale. Parlamentul a aprobat șapte cereri și a respins două, în timp ce un membru al parlamentului a demisionat. DNA a cerut de asemenea ridicarea imunității în opt cazuri pentru a ancheta foști și actuali parlamentari, printre care premierul de la acea vreme.

Printre cei condamnați în 2015, s-au aflat un ministru, patru parlamentari și cinci judecători, inclusiv unul de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Până la 1 septembrie, instanțele au dispus confiscarea a 26,5 milioane de euro (29,2 milioane dolari) ca rezultat al cazurilor anchetate de DNA și instanțele au achitat 64 de acuzați. Verdictele în cazuri de corupție au fost adesea inconsecvente, fiind date sentințe foarte variate pentru fapte similare, notează raportul.

”Direcția Națională Anticorupție (DNA) a continuat să investigheze constant cazuri de corupție în care au fost implicați oficiali politici și administrativi pe parcursul anului. Parlamentul a votat deseori împotriva ridicării imunității membrilor săi pentru a fi urmăriți pentru corupție. Premierul de la acea vreme, Victor Ponta, a fost pus sub acuzare în septembrie, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. El a demisionat din funcție în noiembrie ca urmare a mai multor factori”, notează Departamentul de Stat.

În privința Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), raportul arată că, deși aceasta are printre atribuții confiscarea și lichidarea bunurilor provenite de la infractori, instituția duce lipsă de personal și resurse. De asemenea, este amintit faptul că planificarea între poliție, procurori și ANAF înaintea impunerii sechestrului nu s-a desfășurat nici în cazurile de corupție, nici în cele de criminalitate organizată.

Raportul Departamentului de Stat american amintește, printre altele, de tragedia produsă la finalul lui octombrie anul trecut în clubul Colectiv din București și soldată cu 63 de morți. ”(…) Presa a relatat o reacție întârziată și confuză a serviciilor de urgență. Pe 3 noiembrie în București au început proteste, peste 30.000 de participanți considerând că vinovată este corupția generalizată, iar unii participanți purtând bannere cu mesajul ‘Corupția ucide’.(…) Guvernul Ponta a demisionat pe 4 noiembrie. În pofida demisiei, protestele au continuat la București și în alte orașe, numărul participanților scăzând treptat până în 8 noiembrie”, indică documentul.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste de Revelion. Vremea dă totul peste cap
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Pericol de avalanșă pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează turiștii
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă