Departamentul pentru Investiţii Străine vrea să atragă investitorii străini cu salariile mici practicate în România

Oficialii români pentru investiţii străine transmit mesaje contradictorii. Ei vorbesc oamenilor de afaceri elveţieni despre costurile mici cu forţa de muncă din România, deşi eforturile publice se îndreaptă spre creşterea competitivităţii economiei, concomitent cu o creştere corespunzătoare a veniturilor populaţiei.
Filip Stan
09 mai 2016, 10:56
Departamentul pentru Investiţii Străine vrea să atragă investitorii străini cu salariile mici practicate în România

România are a doua cea mai competitivă forţă de muncă din România, în condiţiile în care salariile sunt mult sub nivelul din vestul Europei, în timp ce calitatea este similară, a declarat, luni, şeful Departamentului pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public – Privat, Manuel Costescu, la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ Elveţia-România, potrivit news.ro.

Insistenţa autorităţilor responsabile cu atragerea investiţiilor străine pe aşa-zise avantaje precum forţa de muncă ieftină este surpinzătoaree în condiţiile în care o economie dominată de salarii mici prezintă numeroase dezavantaje.

România se laudă de ani buni cu forţa de muncă ieftină deşi acest lucru este sinonim cu o putere de cumpărare mică, cu o piaţă restrânsă, de dimensiuni mici, cu posibilităţi reduse de finanţare de către stat a unor capitole sociale importante precum sănătatea educaţia sau protecţia socială. Practic nu salariile mici sunt de natură să atragă investitorii, ci nivelul acestora corelat cu alte elemente ale economiei, precum nivelul educaţiei, starea infrastructurii de transport, energie etc, calitatea reglementărilor din ţara respectivă.

Astfel salariile mici din România par a nu fi convins compania germană Mercedes să investească la noi. Zilele trectute firma germană a anunţat o investiţie de 500 de milioane de euro într-o fabrică de motoare în Polonia, în pofida faptului că salariile din această ţară (şi deci aproximativ şi costurile cu forţa de muncă) sunt aproape duble. Spre deosebire de Polonia însă, România deţine o infratructură proastă de transport ce creşte costurile logistice ale unei companii, o calitate scăzută a reglementării (prevederi contradictorii, complicate, schimbătoare, neclare), costuri ridicate cu racordarea la reţelele de utilităţi etc.

”Schimburile comerciale — exporturi şi importuri — între România şi Elveţia se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro. Asta e un lucru bun, dar poate fi şi mai bine. România este încă o necunoscută pentru cineva care vrea să investească. România are o economie în creştere unde sunt respectate toate reglementările Uniunii Europene. Dacă aţi fost în România în urmă cu 10 ani, observaţi că lucrurile s-au schimbat foarte mult, şi nu mă refer numai la schimbarea legilor. Elveţia investeşte mai mult de 150% faţă de PIB. De aceea, am dori să vă vedem mai prezenţi în România. Aveţi munţi care acoperă 60% din ţară. Noi nu avem suficientă infrastructură de transport şi sigur că dorim să accelerăm crearea acesteia. România are 70 de parcuri industriale. Nu ezitaţi să veniţi în aceste parcuri. Mai mult, vedem producători de maşini şi piese auto care au investit în România, care doresc să proiecteze piesele de maşini aici. Acesta este un progres extraordinar, având o forţă de muncă bine pregătită”, a spus Costescu.

Investiţiile Străine Directe (ISD) din România s-au prăbuţit după criza economică. Dacă anterior acesteia volumul ISD era de 9,3 miliarde euro (2008), în 2014 acestea s-au cifrat la doar 3 miliarde de euro.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Lovitură finală pentru Călin Georgescu! El va fi viitorul președinte al României: Suntem pe drumul cel bun!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O vedetă TV s-a făcut de râs în București. Momentul a fost filmat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care intră alocațiile elevilor în luna martie 2025: Banii sunt virați direct pe card
Cancan.ro
ZODIA care primește o sumă importantă de bani până pe 28 februarie 2025, potrivit astrologului Cristina Demetrescu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Copii rămași orfani din cauza unui teribilist de 19 ani, fiul unui afacerist influent. "Banii fac legea în ziua de azi"
Autoritățile transnistrene majorează tarifele la gaze după respingerea acordului cu UE
MediaFlux
Vești bune privind TALONUL de PENSII! Toți seniorii cu smartphone sunt vizați direct
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar