Analiștii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 5,01 lei pentru un euro în următoarele 12 luni. Deprecierea monedei naţionale în raport cu euro va avea un impact asupra cheltuielilor, de la plata chiriilor în euro sau a creditelor, până la prețurile alimentelor, care vor crește și ele.
„România importă aproape 72% din ceea ce mâncăm și din ceea ce îmbrăcăm, precum și din echipamentele IT. Deci toate lucrurile astea importate din Europa vor fi mai scumpe”, a afirmat Mircea Coșea, profesor de economie, la Realitatea PLUS. Dar vom scoate bani în plus din buzunar și pentru plată facturilor. „Și pentru serviciile de telefonie și, în general, de telecomunicații și cele de energie – acolo unde prețurile se mai calculează încă în echiavlent euro„, a arătat Dragoș Cabat, analist financiar.
Citeşte şi Avertismentul FMI: Va urma „cea mai gravă recesiune” de la marea criză economică de acum 90 de ani
La pachet cu efectele economice ale crizei Covid-19, deprecierea leului va scădea și mai mult puterea de cumpărare a românilor. „Avem mulți șomeri, avem oameni care nu mai au serviciu.. Printr-o oarecare creștere a inflației, nu prea importantă, dar o creștere va avea loc, puterea de cumpărare se va reduce și mai mult. Nu va fi deloc ușor pentru populație„, a mai spus Mircra Coșea.
Tot analiștii anticipează că impactul economic al pandemiei se va resimți puternic pană în toamnă anului viitor.