Depresia, boala care ucide sute de mii de vieți pe an. Un raport Organizației Mondiale a Sănătății din anul 2020, arată că la nivel mondial, peste 350 de milioane de persoane suferă de această boală cruntă, care este cauza a peste 800.000 de sinucideri în fiecare an.
În ultimii ani, depresia și-a făcut loc în societatea modernă, iar oamenii au început să arunce prea ușor cu acest cuvânt care descrie o boală nemiloasă și mult mai complexă decât pare.
Depresia nu descrie orice, de la o zi proastă la o incapacitate copleșitoare de a te bucura de viață, este mai mult decât atât. Depresia poate să preia încet viața unei persoane până la punctul la care uită cum a început totul. Se acumulează în timp, iar lucrurile mici, greu de observat, se schimbă la început, conducând ulterior la schimbări mai importante. Totul apasă greu pe umerii tăi, iar lucrurile care îți plăceau înainte nu-ți mai oferă aceeași bucurie. În momentul în care depresia te-a copleșit, ajungi să te întrebi chiar și cum de te-ai bucurat vreodată de ceva sau cum reușesc ceilalți oameni să ducă vieți împlinite. Mai mult, din cauza depresiei vei ajunge să te ridici din ce în ce mai greu din pat dimineața sau să adormi noaptea.
Specialiștii spun că atunci când suferi de depresie, efortul de a face lucrurile mici poate deveni și el imens, atrăgând după sine și senzația de presiune de a funcționa „normal”. Chiar dacă cei din jurul tău îți spun că ar trebui să vorbești cu cineva, să spui cuiva ce simți, te întrebi cum poți pune în cuvinte ceva atât de greu de înțeles chiar și pentru tine însuți? Cum îi explici cuiva că vrei să-ți trăiești viața, dar nu știi cum ai putea face asta și că starea în care te afli pare că te controlează ea pe tine și nu invers?
Totodată, senzația de neajutorare poate să apară atunci când chiar tu te regăsești în această situație, sau atunci când vezi pe cineva drag cum ar fi un prieten sau membru al familiei, ducând această luptă.
Depresia nu e întotdeauna evidentă, iar semnele că ceva nu este în regulă sunt variabile și poate fi dificil sau chiar inconfortabil să vezi un apropiat suferind de o stare ce poate genera frustrare sau înțelegerea greșită că persoana deprimată nu face suficiente eforturi pentru a se însănătoși.
Experții trag un semnal de alarmă și spun că nu există o soluție sau rețetă miraculoasă pentru a „vindeca” pe cineva de depresie. Însă este foarte important să înțelegi că dacă simptomele unei depresii persistă pe o perioadă de minimum 2-3 luni, este cu siguranță nevoie de ajutor specializat.