Zilele tot mai lungi si incalzirea vremii poate revigora starea de spirit a unora, dar si favoriza depresia altora. Potrivit cercetatorilor de la South University din SUA, odata cu schimbarea sezonului au loc modificari si in comportamentul uman, in nivelul de energie, in dorinta de socializare si chiar in programul de somn.
Daca multi se bucura de temperaturile tot mai mari si de soarele care, in pofida ultimelor zile de ploaie, isi face tot mai simtita prezenta, unele persoane pot fi incercate, in aceasta perioada, de episoade de depresie, pe care specialistii in psihologie le descriu ca facand parte din tulburarea afectiva sezoniera sau, popular, depresia de primavara.
Tulburarea afectiva sezoniera poate aparea la fiecare schimbare a anotimpurilor, manifestatiile diferand insa. Depresia de iarna se concretizeaza prin lipsa de energie, nevoia mai mare de somn si prinderea in greutate, ca urmare a poftelor alimentare tot mai mari. Depresia de vara include simptome precum anxietatea, insomnia si lipsa poftei de mancare, pe fondul temperaturilor ridicate, ce poate duce la pierderea catorva kilograme.
Zile insorite, stari depresive
Insa depresia de primavara este cel mai dificil de indurat dintre toate, pentru ca cel care este incercat de ea se simte coplesit de starile accentuate de tristete, tot mai evidente si deranjante atunci cand, per ansamblu, toti par veseli de incalzirea vremii si de razele soarelui.
Continuarea pe Lyla.ro.