Cele aproape o sută de persoane s-au strâns la Podul Astoria din Cluj-Napoca, unde s-a tras pentru prima dată în 1989 şi au depus coroane de flori.
Participanţii au avut drapele şi au pornit într-un marş spre Piaţa Unirii, unde, la Monumentul Eroilor Revoluţiei, au depus coroane de flori şi au asistat la o slujbă de pomenire.
Preşedintele Asociaţiei pentru Aflarea Adevărului Revoluţiei, Aurel Coltor, a declarat corespondentului MEDIAFAX că aceste manifestări sunt organizate pentru a nu-i uita pe cei care au murit pentru libertate.
„Noi, când am ieşit în stradă în ’89, nu aveam un program clar, anume, noi voiam mai binele ţării, adică să progreseze societatea românească, care era închistată sub dictatura lui Ceauşescu. Necazul a fost că, după ce am ieşit noi în stradă, după sacrificiul nostru în morţi şi răniţi, a preluat cineva puterea care nu a mers pe calea cea bună, nici astăzi socitatea românească nu s-a redresat şi merge tot pe un drum greşit. Îmi pare rău că se merge tot pe clientelă politică şi nu ca societatea să meargă bine, am ajuns acum aproape să regretăm că am ieşit în ’89 în stradă”, a spus Coltor.
Aurel Coltor a afirmat că două persoane care au participat la reprimarea Revoluţiei de la Cluj sunt libere, după ce procurorii din România au dat neînceperea urmăririi penale în cazul acestora, iar asociaţiile de revoluţionari au făcut plângeri la CEDO, dar nu au avut câştig de cauză.
„Florian Caba şi Carp Dando nu au plătit încă pentru crimele de la Cluj, deoarece procurorii au spus că nu există elemente constitutive pentru a proba faptele lor. Se răscolesc morţii în morminte, o singură persoană mai este în închisoare pentru morţii de la Cluj”, a declarat Coltor.
La rândul său, Radu Negru, rănit în Revoluţia de la Cluj din 1989, a declarat că ieşirea în stradă din 1989 a învăţat oamenii doar să iasă în stradă.
„În afară de faptul că putem să ieşim oricând în stradă, nu am învăţat nimic. Faptul că ne vedem în fiecare an pentru a comemora morţii şi a ne spune păsurile şi necazurile ne mulţumeşte psihic şi este o realizare. Noi am ieşit în stradă pentru că ne-am săturat de comunism, care ne considera sclavi”, a spus Radu Negru.
Din Piaţa Unirii, oamenii s-au îndreptat spre Cimitirul Eroilor, unde au fost depuse coroane de flori, a fost ţinută o slujbă de pomenire, iar garda militară a prezentat onorul şi a susţinut un concert de fanfară.
Manifestări similare au avut loc şi în alte locuri din Cluj-Napoca unde au murit oameni în 21 decembrie 1989, respectiv la Troiţa din cartierul Mărăşti şi la fosta fabrică de bere din cartierul Mănăştur.