Niculae Mircovici a început prin a se plânge conducerii Camerei că a fost ameninţat, la Comisia Juridică, de Doru Braia.
„Înainte de a începe şedinţa Comisiei juridice, am fost ameninţat de domnul Doru Braia că va face toate demersurile necesare pentru ca Grupul parlamentar al minorităţilor să nu mai rămână în Parlament, adresându-se Avocatului Poporului şi aşa mai departe. (…) După ce s-a terminat şedinţa au intrat în sală atât domnul Braia, cât şi domnul Mărieş şi, aproape scuipându-mă, deci extrem de aproape, au început să ţipe, să urle la mine şi să îmi spună că vom dispărea din Parlament, că de ce ne opunem şi aşa mai departe, deci o presiune”, a relatat Mircovici, potrivit stenogramei şedinţei.
Deputatul a întrebat „în ce condiţii şi în ce calitate oamenii aceştia sunt prezenţi” şi dacă, în calitatea de membru al Biroului permanent şi ca reprezentant al Comisiei parlamentare a revoluţionarilor la Comisia juridică, nu are „nici măcar minimum de protecţie” pe care i-l asigură Constituţia, şi anume de a nu avea „nici un fel de ameninţare ca o formă de mandat imperativ vizavi de un vot care trebuie dat acolo”.
„Şi, mai mult decât atât, în completare, fiind astăzi de dimineaţă (n.re. – luni) la Aeroportul Timişoara am primit o ameninţare telefonică în care în mod explicit mi s-a spus că este bine să rămân cu capul întreg, este bine să mă gândesc la faptul că am copii, nepoţi, deci practic inclusiv o ameninţare cu moartea făcută pe acest segment şi tocmai datorită acestei situaţii„, a spus Mircovici.
Întrebat de Roberta Anastase dacă a primit ameninţarea tot de la Doru Braia, Mircovici a răspuns că „este un număr pe care probabil Serviciul Român de Informaţii sau altcineva poate să îl obţină”.
„Să vorbiţi cu domnul secretar general şi eventual să solicitaţi Poliţiei sau instituţiilor abilitate în ceea ce priveşte ameninţările primite pe telefon. În ceea ce priveşte acele ameninţări făcute în Parlamentul României, eu vă voi ruga, domnule Barbu ştiţi că am discutat subiectul acesta, când se întâmplă astfel de incidente, părerea mea este că persoanele care sunt vinovate de astfel de aspecte nu mai trebuie să intre în Parlament. Adică suntem într-o situaţie în care trebuie să luăm decizii”, a spus Anastase.
„Cu o săptămână înainte s-a întâmplat acelaşi lucru din partea unui domn Turcu de la Constanţa. Toate sunt legate de situaţia nou creată prin arestarea secretarului de stat şi prin cercetările care se fac acolo şi prin opunerea mea de a nu fi cuprinse în lege lucruri care să îi dezincrimineze. Acesta este motivul principal pentru care mereu am fost agresat. Şi cred că oamenii aceştia nu au ce căuta. Sau nouă trebuie să ni se asigure un minimum de protecţie firească şi normală ca deputaţi în Parlamentul României”, a conchis Mircovici.
Secretarul de stat la care face referire Mircovici este cel pentru problemele revoluţionarilor George Costin, care a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, la sfârşitul lunii februarie.
Costin este cercetat pentru infracţiunile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat.
„Cer ca telefonul meu să fie pus sub urmărire”
Mircovici a confirmat, la România TV, că a primit telefonul de ameninţare când se afla pe Aeroportul din Timişoara şi a relatat ce i-a spus cel care l-a sunat.
„Omul respectiv spunea că mă respectă, că ştie că sunt un cetăţean onorabil şi că e mai bine să fiu de acord cu modificarea legii şi că e mai bine să rămân cu capul întreg pentru că un cap spart nu e aşa de valoros ca şi un cap întreg, că este bine să mă gândesc la faptul că am familie, că este bine să mă gândesc la faptul că există în ţara aceasta şi închisori şi că este bine să mă gândesc la faptul că viaţa e mai importantă decât altceva. Mi-a spus că este o persoană care mă cunoaşte şi care are un respect faţă de mine şi că ar fi bine ca eu să fiu de acord ca revoluţionarii să nu mai primească nimic, să se facă o modificare a legii prin care să se facă o reevaluare a dosarelor care există”, a declarat Mircovici, la emisiunea „România 60 de minute” de la România TV.
Mircovici a precizat că „o structură abilitată a statului” are posibilitatea să verifice această convorbire telefonică, dar a arătat că nu a făcut o sesizare în acest sens la SRI şi nici nu a făcut vreo plângere la poliţie.
„Dacă voi primi ameninţări mai departe, voi cere să se facă publice înregistrările mele telefonice şi chiar cer ca telefonul meu să fie pus sub urmărire”, a conchis Mircovici.