Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a transmis, marţi, o declaraţie politică, citită şi în Parlament şi intitulată „Opriţi-l pe domnul Niţă!”, care se doreşte a fi „un apel la adresa domnului prim-ministru Victor Ponta de a-l stopa pe ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, de a transfera sediile Romgaz şi Transgaz de la Mediaş la Bucureşti”.
„Domnule prim-ministru, demersul domnului Niţă nu are niciun fundament economic, presupune cheltuieli inutile, pune în pericol situaţia locurilor de muncă din Mediaş, dezvoltarea întregii regiuni şi nu poate fi făcut după bunul plac al unui ministru”, susţine deputatul FDGR.
El spune că a ascultat discursul despre regionalizare şi descentralizare rostit de Victor Ponta la Academia Română şi îi cere acestuia să realizeze „tot ce a amintit în acest discurs cu caracter programatic”, scrie Mediafax.
„Dacă acestea sunt intenţiile dumneavoastră (cele rostite la Academia Română – n.r.) voi fi unul dintre susţinătorii dumneavoastră fervenţi în realizarea obiectivelor descentralizării şi regionalizării. În acest context însă, intenţia domnului Niţă contravine flagrant direcţiei politice a Guvernului dumneavoastră, însemnând o nouă concentrare la Bucureşti a unei activităţi în desfăşurare la Mediaş cu foarte bune rezultate”, susţine Ganţ.
Deputatul FDGR adaugă că „poate ar fi util” ca Victor Ponta să îi explice ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, „ce înseamnă descentralizare” şi că nu se doreşte „centralizarea suplimentară”.
„Poate ar fi util să dispuneţi stoparea demersului iniţiat de către domnul Niţă referitor la Romgaz şi Transgaz„, conchide Ganţ.
Prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, a anunţat, marţi, că în cursul acestei zile se va întâlni, la Bucureşti, cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, pentru a discuta problema înfiinţării unui sediu secundar al societăţii Romgaz Mediaş în Capitală, la întâlnire urmând să participe şi reprezentanţi ai sindicaliştilor.
La ora 16.00, la Mediaş este programat un miting de protest, organizat de primarul localităţii, Teodor Neamţu, la care sunt aşteptate trei mii de persoane. Sindicaliştii au anunţat că vor participa la această acţiune de protest.
Primarul din Mediaş, Teodor Neamţu, anunţa, vineri, mitingul este unul de protest faţă de intenţia deschiderii unei sucursale a Romgaz în Capitală sau chiar a transferării sediului companiei la Bucureşti, el îndemnându-i pe locuitorii municipiului să participe la acţiune.
Totodată, Comisia de Dialog Social de pe lângă Prefectura Sibiu s-a întrunit, vineri, în regim de urgenţă, în urma grevei japoneze de joi de la Romgaz Mediaş, la întâlnire participând prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, reprezentanţi ai sindicaliştilor de la Romgaz, dar şi reprezentanţi ai principalelor confederaţii sindicale din România.
Preşedintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, a înmânat prefectului o notă de protest în care arăta că sindicaliştii resping ideea înfiinţării unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti şi cer autorităţilor locale să medieze o întâlnire între sindicalişti şi premierul Victor Ponta.
Potrivit lui Stoicovici, la întâlnirile avute până acum la Bucureşti nimeni nu a putut invoca argumente economice viabile pentru înfiinţarea unui sediu în Capitală.
„Unul dintre argumente a fost că investitorii care vin în România aterizează la Otopeni şi de la Bucureşti la Mediaş mai fac patru ore. Nu au avut niciun argument economic solid. Noi avem Aeroportul Internaţional de la Sibiu, avem drumuri reabilitate, faci o jumătate de oră de la Sibiu la Mediaş. Noi avem deschidere internaţională, avem efectiv toată paleta de pârghii în Mediaş, avem şi relaţii internaţionale, avem şi sucursala internaţională la Bratislava. Da, trebuie să extragem şi de la Constanţa, facem o sucursală la Constanţa, dar nu la Bucureşti. Romgazul este cea mai frumoasă, cea mai deşteaptă şi cea mai devreme acasă şi o vor la Bucureşti, dar nu au niciun motiv economic”, afirma Stoicovici.
El adăuga că angajaţii Romgaz Mediaş vor ieşi în stradă dacă nu vor primi garanţii de la premierul Victor Ponta că deschiderea noului sediu de la Bucureşti nu va reprezenta un prim pas pentru mutarea totală a societăţii în Capitală.
„Nu s-a procedat corect. Decizia a venit de sus în jos, impusă. A doua adresă va veni înfiinţarea sediului principal la Bucureşti. Cu ce dovedesc că este mai bine acolo când noi dovedim de 100 de ani că e mai bine aici. Nu au argumente şi până nu vin cu argumente şi nu avem un dialog cu domnul prim-ministru, noi rămânem cu garda sus”, afirma Stoicovici.
Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, i-a atras atenţia acestuia că deschiderea unui nou sediu al societăţii nu este motiv legal pentru pornirea unui conflict de muncă, care presupune grevă de avertisment sau grevă generală. Stoicovici a răspuns că sindicaliştii nu vor demara astfel de proteste, dar vor participa, alături de reprezentanţii comunităţii din Mediaş, la orice fel de mitinguri.
Joi, aproximativ 380 de angajaţi ai Romgaz din Mediaş s-au aflat în grevă japoneză, în semn de protest faţă de intenţia deschiderii unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti, afirmând că acest lucru ar putea reprezenta un prim pas pentru mutarea întregii societăţi în Capitală.
Preşedintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, declara că angajaţii Romgaz nu sunt de acord cu deschiderea unui sediu secundar în Capitală deoarece „companiile care au sediile în Bucureşti au probleme financiare”.
Presa sibiană a scris în ultima perioadă că ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, ar intenţiona să transfere sediul central al Romgaz de la Mediaş la Bucureşti.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, declara, joi, într-o conferinţă de presă, că, din informaţiile sale, este în discuţie deschiderea unui sediu secundar al societăţii la Bucureşti, nu mutarea sediului central, apreciind că „transferarea Romgaz din Mediaş în orice altă parte ar fi o eroare gravă”.