Ministerul Educației și Cercetării Științifice intenționează să lanseze în dezbatere publică un proiect de lege care prevede obligativitatea efectuării a opt vaccinuri înainte ca un copil să fie înscris la şcoală sau grădiniţă.
Deputatul PNL Diana Tuşa acuză ministerul că nu a avut „o consultare prealabilă a asociațiilor de părinți” pe acaestă temă.
„Conform proiectului, unităţile şcolare care vor primi copii nevaccinaţi vor fi drastic sancționate, făcându-le bune de plată pentru niște amenzi drastice, pornind de la 5.000 și ajungând până la 10.000 de lei. Cu alte cuvinte, copiii noștri nu vor putea merge la grădiniţă şi la şcoală dacă nu aduc dovada de vaccinare. Amenzi vor primi și autoritățile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copiilor, într-un cuantum de la 2.500 până la 5.000 de lei. Mai mult decât atât, cu toate că părinţii nu sunt trecuţi la sancţiuni băneşti, în cazul unui eventual refuz, aceştia vor fi deferiţi justiţiei sub acuzaţia de „infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi”.
În calitate de deputat, susțin că vaccinarea împotriva unor boli precum hepatita B, difteria, tetanos, pertussis, poliomielita, rujeola, oreion sau rubeola reprezintă un lucru benefic, dar că statul român nu trebuie să condiționeze prin aceasta accesul la educație.
De asemenea, consider că o astfel de lege va fi declarată neconstituţională întrucât articolul 32 din Constituţia României este foarte clar: „Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare”. Mai exact, şcoala pentru cei mici este obligatorie!
Solicit, pe această cale, Ministerului Educației și Cercetării Științifice, condus de domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, să regândească strategia ministerului în acest sens. Statul trebuie să identifice cauzele pentru care nu se administrează vaccinurile obligatorii și să vină cu măsuri/soluții pentru a realiza efectiv vaccinarea (măsuri administrative, sociale, medicale, etc). Rolul statului este de a crea condițiile necesare liberei dezvoltări a fiecărui cetățean român și NU de a-i refuza accesul la drepturile fundamentale!”, susţine Diana Tuşa, într-un comunicat de presă.