Deputat PNL: Mă aştept ca în plen pragul de îndatorare din proiectul privind conversia creditelor să dispară

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat, luni, că forma în care a ieșit de la comisii proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni are un grad de adresabilitate consistent și se așteaptă ca în plen să fie eliminat pragul de îndatorare.
Iulian Tudor
10 oct. 2016, 19:05
Deputat PNL: Mă aştept ca în plen pragul de îndatorare din proiectul privind conversia creditelor să dispară

„Vestea este una foarte clară și anume, asta a anunțat domnul Ciprian Nica, și anume că s-a renunțat la acel prag. Ca atare, anunțul pe care l-a făcut domnul Nica, ca urmare a deciziei grupului PSD, este să renunțe până la urmă ca acel prag de 50% să fie trecut în lege. Singurul criteriu care rămâne la conversie va fi doar acela al pragului de 250.000 de franci elvețieni. Eu mă aștept ca mâine (marți — n.r.) la plen acel amendament cu prag de 50% grad de îndatorare să dispară. Vreau să salut felul în care am reușit să colaborăm și la această lege, ca și la legea dării în plată. Eu cred că în acest moment a ieșit o lege bună, nu era cum mi-am dorit eu, fără prag, fără cei 250.000, dar eu cred că în momentul ăsta are un grad de adresabilitate consistent”, a spus deputatul PNL Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni, potrivit Agerpres.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, care a lucrat cu Zamfir la proiectul de lege, a precizat că „este o mare victorie” faptul că s-a votat proiectul.

„Există două elemente de amărăciune: gradul de îndatorare de 50% reduce foarte mult adresabilitatea legii și în al doilea rând pragul valoric de 250.000 de franci elvețieni reduce și el gradul de adresabilitate a legii. Nu știu ce se va întâmpla în practică în legătură cu aceste limitări, pentru că oamenii vor spune: și eu sunt înșelat, ca și cel care are un grad de îndatorare de peste 50% sau ca și cel care are un credit de peste 250.000 de franci elvețieni și s-ar putea să ne trezim iarăși cu foarte multe procese”, a menționat Piperea.

Vicepreședintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților Ciprian Nica a declarat luni că va susține marți în plen un amendament respins care prevede eliminarea pragului de îndatorare din proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni.

Comisiile juridică și pentru buget ale Camerei Deputaților au decis luni că băncile sunt obligate să facă conversia în lei pentru creditele de maximum 250.000 de franci elvețieni la data contractării.

Cele două comisii au dat raport de adoptare proiectului de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni cu o serie de amendamente.

Potrivit acestora, pentru soldurile rămase din împrumuturile în franci elvețieni ale cetățenilor persoane fizice, băncile sunt obligate să facă conversia în lei. Conversia se face la cursul de schimb al BNR de la data încheierii contractului și se va realiza prin act adițional agreat de consumator.

Deputații au stabilit ca nu toți cetățenii care au luat credite în franci elvețieni să beneficieze de această lege, ci doar cei care au rata de îndatorare de 50% din venitul net, la data analizei solicitării de conversie.

S-a decis de asemenea să se aplice conversia doar creditelor de maximum 250.000 de franci elvețieni, la data la care s-a semnat contractul.

Raportul urmează să intre marți în dezbatere și la vot în plenul Camerei Deputaților.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să plătească. Se anunță asociația de proprietari
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Telefoanele care au omorât concurența. Nimeni nu mai cumpără altceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!