„Comisia a luat decizia să impunem prin lege Guvernului să deschidă toate restaurantele, toate complexele turistice din ţară. Noi, luni, adunăm toate ministerele implicate la comisie, adică Ministerul Economiei, de Finanţe, al Mediului, al Dezvoltării Regionale, pentru că Guvernul a luat decizia să deschidă şcolile – care este un risc infinit mai mare de extindere a virusului, decât deschiderea restaurantului sau a unei staţiuni turistice. Prin urmare, vrem ca, prin lege, deţinătorii obiectivelor de turism să fie susţinuţi de către Guvern pentru efortul pe care trebuie să-l facă pentru a îndeplini condiţiile de respectare a măsurilor preventive, de igienă, de dotare etc. Acesta este un efort financiar substanţial, trebuie susţinut, dar el are un impact direct asupra bugetului de stat în sensul că se întoarce la fiecare leu socializat astfel beneficiem de patru lei la bugetul de stat, prin faptul că vom avea capacitate maximă de personal, privind taxele, impozitele, consumul şi valorificarea tuturor spaţiilor la capacitatea maximă”, a declarat, pentru AGERPRES, Iulian Iancu.
A doua măsură aprobată de membrii comisiei se referă la partea de construcţii, a precizat Iulian Iancu. Aceasta prevede ca dacă unii dintre investitorii în turism se vor angaja în construcţii, pentru dezvoltarea restaurantelor, a spaţiilor, cu îndeplinirea noilor condiţii, pentru ei să fie înfiinţat un program de susţinere financiară de genul Noua Casă.
Acesta a menţionat că este fără precedent o asemenea susţinere financiară pentru o industrie nevalorificată precum cea a turismului.
„Prin urmare, noi aici am vorbit despre o lege cadru, dar şi despre condiţii specifice perioadei pe care o trăim şi prin care obligăm industria turismului să treacă fără niciun fel de susţinere. Ca atare suntem obligaţi să socializăm acest cost, dar încă o dată menţionăm că el se va întoarce multiplicat cu patru”, a subliniat deputatul PSD.
El a arătat că luni, la ora 12,00, va avea loc o şedinţă cu reprezentanţii ministerelor cu privire la cele două măsuri, deschiderea unităţilor şi susţinerea construcţiilor.
„E mai greu de crezut că nu ne vor susţine din moment ce această situaţie vizează 400.000 de locuri de muncă. Noi o introducem în regim de urgenţă, dar nu ştiu cum se va comporta preşedintele, ce decizie va lua, în cât timp o va lua”, a adăugat parlamentarul.
Iulian Iancu a mai dorit să atragă atenţia asupra faptului că spre deosebire de alte ţări cum ar fi Grecia, România nu a ştiut să se comporte în primele luni de şoc ale pandemiei cu privire la măsurile de luat în privinţa turismului.
„Primele luni, în ţara noastră, au fost luni de şoc, în care nu am ştiut să ne comportăm în noua situaţie, dar acum suntem obligaţi să trăim cu această situaţie. Ca atare, ce impunem noi prin lege este o modalitate de a trăi cu noul regim de viaţă, estimat cel puţin un an de acum încolo. Iată însă că putem să luăm măsuri. Dacă nu pornim de acum toate motoarele economice o să ne adâncim şi mai mult în recesiune şi noi, România, nu ne putem permite acest lucru”, a conchis preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor.