Cel care a pus problema celor doi deputaţi arestaţi a fost chestorul Seres Denes, deputat UDMR.
„Avem două situaţii pe care trebuie să le lămurim vizavi de doi colegi – este vorba de un coleg Pop Virgil şi de un alt coleg care este arestat. Să facem demersurile să primim actele oficiale ca să vedem din punct de vedere administrativ ce măsuri trebuie luate vizavi de aceşti colegi. Să cerem şi precizarea Curţii Supreme„, a spus deputatul, potrivit stenogramei şedinţei.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a arătat că situaţia este una delicată, în condiţiile în care un deputat este arestat, dar are maşină şi cabinet în funcţiune.
„Şi eu tot acest lucru vroiam să ridic: este o situaţie delicată referitoare la domnul Boldea – maşina Parlamentului circulă pe acolo, cabinetul este în funcţiune, deci cred că decizia de la Senat o putem aplica şi noi, până vom schimba Regulamentul într-o formă sau alta, pentru că, altfel, devenim chiar ridicoli”, a spus Toader.
Deputatul UNPR Marian Sârbu a explicat că, în astfel de situaţii, „legislaţia este neacoperitoare şi este nevoie de o intervenţie de interpretare sau în orice caz de ajungerea la unele principii generale în legătură cu sistemul de drept chiar, decât cu ceea ce înseamnă act normativ”.
„După părerea mea nu avem prea mult de intervenit. Eu cred că de foarte multe ori este o greşeală o intervenţie suplimentară chiar a Biroului permanent. Mandatul unui deputat sau senator are continuitate până la momentul în care dispare mandatul – cauză de dispariţie a mandatului. De aici – că sunt probleme politice, că ne întrebă – este cu totul altceva. Dar, înainte de orice şi înainte de a decide, ar trebui să avem o notă scrisă din partea celor care aplică legea şi eventual cu propuneri – dacă sunt şi propuneri, cu atât mai bine, cu exemple”, a spus Sârbu.
„Ne adresăm Ministerului Justiţiei sau Înaltei Curţi”, a răspuns secretarul general, Gheorghe Barbu.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a explicat, în emisiunea „România 60 de minute”, de la România TV ce se va face în continuare.
„Am hotărât ca, la următorul Birou Permanent, secretarul general al Camerei să vină cu o propunere şi să o votăm, în ideea de a-i lua bunurile din cabinet ale unui parlamentar aflat într-o astfel de situaţie, tot ce are el pe inventar şi, de asemenea, să nu i se mai dea indemnizaţia şi niciun drept”.
„Este absolut ridicol. Dacă întrebau şi ei un jurist, extern eventual Parlamentului, le-ar fi spus un lucru simplu: orice venit pe care-l primeşti pe lumea asta este legat de exercitarea efectivă a unei activităţi, iar în cazul de faţă este clar că ei nu mai au activitate în Parlament sau în teritoriu. Curtea de Conturi ar putea să sancţioneze lucrul acesta„, a spus în schimb senatorul PSD, Dan Şova.