Prin proiectul de lege pentru modificarea alin. (1) al art. 8 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române se propune ca funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române să fie ridicată la rang de secretar de stat, în vederea creşterii rolului şi implicării inspectorului general al IGPR în adoptarea deciziilor strategice şi pentru asigurarea unui nivel de reprezentare adecvat rolului Poliţiei Române în rândul autorităţilor de aplicare a legii.
Conform raportului de admitere al Comisiei pentru apărare din Senat, ‘pentru asigurarea unei cooperări operative directe a Poliţiei Române, prin inspectorul general, este necesară acordarea unui nivel de reprezentare adecvat partenerilor interni şi internaţionali’.
Un alt proiect de lege adoptat a fost cel referitor la aprobarea OUG nr.16/2014 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2014.
‘Aplicarea prevederilor art. 253 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, în forma propusă, acordă posibilitatea cadrelor didactice calificate, care au obţinut cel puţin nota/media 7 la concursuri de titularizare în învăţământul preuniversitar de stat în ultimii şase ani şi care sunt angajate deja pe o perioadă determinată, de a fi repartizate în şedinţă publică de către inspectoratul şcolar pe posturi didactice/catedre vacante şi viabile. Această procedură elimină arbitrariul şi subiectivismul, întrucât repartizarea în şedinţă publică presupune transparenţă şi subiectivitate’, se arată în expunerea de motive.
Tot marţi a fost adoptat, pe articole, proiectul privind reexaminarea, la cererea preşedintelui României, a legii privind înfiinţarea Fundaţiei ‘Proiect Ferentari’.
Legea prevede, la primul articol, că, ‘prin derogare de la prevederile OG 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii aprobată cu modificări şi completări prin Legea 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, se înfiinţează Fundaţia «Proiect Ferentari» a Secretariatului General al Guvernului, persoană juridică română, fără scop patrimonial, de utilitate publică’.
Fundaţia are ca obiective principale îmbunătăţirea permanentă a condiţiilor de viaţă ale romilor şi ‘identificarea şi administrarea finanţării, cu celeritate şi transparenţă, a obiectivelor de investiţii în comunităţile de romi, indiferent dacă acestea se află în mediul rural sau urban’.