Unul dintre aceste proiecte este al senatoarei PC Cristiana Anghel, in timp ce celalalt apartine mai multor deputati PSD, UDMR si unui deputat de la minoritati.
Daca s-ar adopta aceste proiecte Legea ANI s-ar modifica in asa fel incat, practic, o persoana gasita incompatibila sau in conflict de interese are interdictie timp de trei ani de la a ocupa aceeasi functie pentru care a fost gasit incompatibil sau in conflict de interese, nu orice functie publica.
Mai exact, potrivit expunerii de motive din proiectul inițiat de senatorul Cristiana Anghel, „(…) având în vedere considerentele reținute de Curtea Constituțională, precum și cele reținute de instanțele judecătorești în materie, se propune modificarea art.25 (alin.2), în sensul precizării că dispoziția privind interdicția se referă la funcția care a generat starea de incompatibilitate”.
Art. 25 alin. (2) prevede: „Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.
Cea de-a doua propunere legislativa, semnata de 9 deputati si senatori de la PSD, UDMR si minoritati, vizeaza acelasi aspect al sanctiunilor privind incompatibilitatea alesilor. Potrivit modificarilor propuse, un primar, viceprimar sau consilier local gasit incompatibil, nu mai poate candida la niciuna dintre aceste 3 functii, timp de 3 ani. Insa el poate candida la Parlament, sau la Consiliul Judetean. Aceleasi reguli se aplica pentru presedintii, vicepresedintii sau consilierii judeteni, respectiv pentru deputati, senatori si europarlamentari.
Astfel aceasta modificare legislativa grupeaza trei cate trei functiile pentru care un ales gasit incompatibil nu mai poate candidat.
Toate aceste modificari legislative vin in ajutorul alesilor incompatibili care in prezent nu mai pot candida pentru NICIO functie timp de 3 ani dupa ce au fost gasiti incompatibili.
Cele doua proiecte au avut termen de adoptare tacita inceputul lunii mai, iar pe 13 mai s-a luat act de adoptare in plenul Camerei Deputatilor.
Ulterior insa au exista discutii la nivelul conducerilor celor doua camere referitor la ce for este cel decizional, astfel ca nu s-a indeplinit complet procedura parlamentara pentru ca proiectele sa fie inaintate Senatului, scrie Hotnews.