Parlamentul a decis: 19 noiembrie devine LEGAL ZIUA BĂRBATULUI, iar 8 martie – Ziua femeii

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, cu 204 voturi "pentru", 16 "împotrivă" și 63 de abțineri, un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii și 19 noiembrie - Ziua bărbatului. Camera deputaţilor a fost for decizional în acest caz. Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Romania TV
03 feb. 2016, 11:23
Parlamentul a decis: 19 noiembrie devine LEGAL ZIUA BĂRBATULUI, iar 8 martie - Ziua femeii

Potrivit raportului Comisiei pentru egalitate de șanse, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională.

Citeşte şi: Ziua Bărbatului şi 10 mai – Zi Naţională, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Sărbătorirea zilei femeii și a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăți relațiile dintre sexe, de a evidenția realizările și contribuțiile lor la comunitate, familie, căsătorie și prezentarea unor modele de urmat, se arată în raport.

Potrivit documentului, Ziua femeii nu trebuie confundată cu ziua mamei, iar Ziua bărbatului cu cea a tatălui, scrie Agerpres.

Deputatul liberal Mircea Dolha a precizat că l-a frapat faptul că inițiatorii proiectului sunt bărbați și nu femei, prin urmare unii colegi senatori s-au simțit discriminați că nu au o lege a bărbatului în România.

„PNL va vota această propunere, pentru că PNL crede în familie și crede că relațiile dintre soț și soție pot fi mai bune și prin această dată de 19 noiembrie — ziua bărbatului, începutul iernii, și 8 martie, început de primăvară, ziua femeii”, a menționat Dolha.

Deputatul UDMR Molnar Szolt a spus, la rândul său, că această lege dă posibilitatea tuturor celor interesați să aibă o zi în care să atragă atenția asupra problemelor care îi afectează.

„În cultura modernă se face referire și se atrage atenția de foarte multe ori asupra unor probleme specifice ale bărbaților, asupra unor boli specifice ale bărbaților și, mai nou, vorbim și despre unele probleme la locul de muncă, despre unele profesii care devin feminizate și eu consider că ziua de 19 noiembrie va fi un moment prielnic să discutăm despre aceste subiecte, de aceea grupul UDMR va susține inițiativa”, a arătat Molnar Szolt.

Citeşte şi: ZILE FESTIVE, instituite de Parlament în 2015. Ziua Bărbatului, pe agenda deputaţilor

În schimb, deputatul PSD Petre Daea a menționat că nu are nevoie de o zi a bărbatului.

„Cred că mulți din această sală știu că 8 martie e o zi sfântă pentru cei cu care ne întâlnim și cu care trăim, drept pentru care cred că este de prisos să dăm noi o lege ca ziua femeii să fie 8 martie, este legea sfântă în sufletul fiecăruia și o simțim ca atare. În ceea ce mă privește, nu am nevoie de recompensă pentru 19 noiembrie, sper să o primesc fără un temei legal”, a încheiat Daea.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional. Legea va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Ziua Tatălui și Ziua Mamei au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților.

Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, în data de 9 mai 2010 (în a doua duminică a lunii mai).

Anul acesta ziua tatălui se sărbătorește în 8 mai 2016. Datele calendaristice în care se va sărbători ziua tatălui sunt următoarele: 14 mai 2017, 13 mai 2018, 12 mai 2019, 10 mai 2020, 9 mai 2021, 8 mai 2022 și 14 mai 2023.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalii republicani cer demisia lui Joe Biden după retragerea sa din cursa pentru realegere
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'