Moţiunea simplă ‘Guvernul Ponta 3 ameninţă viaţa pacienţilor: amână lista de medicamente compensate’, iniţiată de PNL, a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor cu 188 voturi ‘împotrivă’, 147 voturi ‘pentru’ şi trei abţineri.
Iniţiatorii documentului i-au cerut ministrului Sănătăţii şi premierului respectarea angajamentului politic şi introducerea noii liste de medicamente compensate, fapt care, potrivit lor, va determina o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor şi o reducere a costurilor îngrijirilor de sănătate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapidă şi implicit o reintegrare mai uşoară în familie şi la locul de muncă.
Pentru susţinerea moţiunii s-au declarat deputaţii PDL alături de cei ai PNL. Împotriva moţiunii au votat parlamentarii UDMR, PSD, PP-DD şi cei ai minorităţilor naţionale.
Prezent la dezbateri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a apreciat că fostul ministrul liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cel care a scris moţiunea, trebuia să-şi critice propriul mandat, adăugând că e aberant să depună o moţiune la trei săptămâni după plecarea de la conducerea Ministerului Sănătăţii.
Un alt proiect important care trebuia votat, şi anume cel pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă prin care se modifică termenul de majorare a nivelului accizei pentru motorină, benzină şi cherosen de la 1 ianuarie 2014 la 1 aprilie 2014, a fost retrimis de plen la Comisia de buget pentru o săptămână.
Ordonanţa de Urgenţă 111/2013 pentru reglementarea unor măsuri fiscale şi modificarea unor acte normative aprobă mai multe prevederi privind deducerea TVA, înregistrarea operaţiunilor comerciale prin mijloace electronic şi modifică titlul ‘Accize şi alte taxe speciale’ în sensul prorogării termenului de majorare a nivelului accizei pentru motorină, benzină cu şi fără plumb şi cherosen, de la 1 ianuarie 2014 la 1 aprilie 2014.
Proiectul a fost retrimis la comisie la solicitarea liderului grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, George Scutaru, care a anunţat că liberalii nu vor susţine acest act normativ şi nici Ordonanţa 102/2013, care prevede majorarea accizei la carburanţi.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit, în această săptămână, un proiect de lege care prevede că taxa radio-tv va fi plătită doar de cetăţenii României care optează pentru serviciul public de televiziune şi radiodifuziune.
Prin acest proiect iniţiat de mai mulţi deputaţi PP-DD ‘sunt corectate deficienţele legii 41/1994 şi se asigură cetăţenilor posibilitatea de a opta necondiţionat pentru serviciile publice de televiziune şi radiodifuziune’, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.
Proiectul de lege care modifică legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune şi a Societăţii Române de Radiodifuziune prevede că ‘persoanele fizice cu domiciliul în România care au optat pentru serviciile publice de televiziune şi radiodifuziune, posesorii receptoarelor de radio şi televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii sunt obligate să plătească o taxă de abonament către serviciile publice de televiziune şi radiodifuziune’.
Potrivit iniţiativei legislative, cuantumul taxelor pe categorii de beneficiari ai acestor servicii, modalitatea de încasare precum şi scutirea de la plata acestora, penalităţile de întârziere precum şi sancţiunile care se aplică în cazul completării în mod eronat a declaraţiilor de exceptare de la plata taxelor care, potrivit opţiunii lor, sunt plătitori ai taxelor radio- tv şi beneficiari ai acestor servicii se stabilesc prin Hotărâre de Guvern. Iniţiativa legislativă va pleca spre dezbatere şi vot la Senat, Camera Deputaţilor fiind primul for sesizat.