În textul moţiunii, deputaţii PNL – iniţiatorii demersului – îi cer ministrului Sănătăţii şi premierului respectarea angajamentului politic şi introducerea noii liste de medicamente compensate, ceea ce va determina o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor şi o reducere a costurilor îngrijirilor de sănătate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapidă şi implicit o reintegrare mai uşoară în familie şi la locul de muncă.
„Constatăm cu regret că odată cu schimbarea componenţei Guvernului multe promisiuni guvernamentale, care reprezentau priorităţi până acum două luni, nu se mai află pe agenda prim-ministrului Victor Ponta şi a Guvernului pe care îl conduce. Ne referim, în special, la introducerea noii liste de medicamente compensate, condiţionalitate FMI, şi totodată un angajament ferm pe care ni l-am luat împreună cu PSD prin Programul de guvernare USL, despre care premierul spune permanent că-l va duce la îndeplinire, ceea ce ne-ar bucura. Însă până acum nu am asistat decât la promisiuni, fără rezultate. Privim la disperarea asociaţiilor de pacienţi, care constată şi ele că toate eforturile depuse până în prezent au fost în zadar şi că viaţa lor depinde, din nou, de semnătura unui ministru şi a unui premier. Faptul că astăzi Guvernul Ponta 3 are o altă componenţă politică a Cabinetului nu îl derobează de răspunderea şi de obligaţia de a respecta cuvântul dat în faţa populaţiei”, menţionează deputaţii PNL, în document.
Semnatarii moţiunii susţin că PNL şi-a respectat angajamentul luat în faţa populaţiei şi a lăsat lista de medicamente compensate ‘la cheie’, după îndelungate consultări cu renumiţi medici şi profesori, asociaţii de pacienţi, dar şi cu reprezentanţii industriei farmaceutice.
Cu toate acestea, spun ei, actualul ministru al Sănătăţii invocă lipsa banilor ca principal argument pentru neintroducerea listei de medicamente compensate de la 1 aprilie 2014, aşa cum fusese angajamentul iniţial luat în faţa pacienţilor, dar şi a organismelor financiare internaţionale.
Moţiunea simplă pe Sănătate va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor luni, iar marţi va primi votul final.