Proiectul legii dării în plată, în dezbatere marţea viitoare, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor UPDATE

Comisia juridică a decis că raportul asupra legii dării în plată să fie dat marţi, 5 aprilie, decizia fiind luată după mai bine de trei ore şi jumătate de dezbateri generale, în care iniţiatorii au pledat pentru împărţirea riscului între bănci şi consumatori, iar BNR a subliniat pericolele legii.
Filip Stan
31 mart. 2016, 07:14
Proiectul legii dării în plată, în dezbatere marţea viitoare, la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor UPDATE

UPDATE ora 18.00 Comisia juridică se va reuni, marţi, 5 aprilie, pentru a întocmi raportul asupra legii dării în plată care va fi înaintat plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, potrivit Mediafax.

În şedinţa de marţi, deputaţii ar urma să decidă dacă vor majora plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro şi dacă vor elimina programul „Prima Casă”, din proiectul de lege aşa cum a cerut BNR.

Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, le-a cerut participanţilor la dezbatere să formuleze puncte de vedere concrete, urmând ca amendamentele aduse legii, în cazul în care vor fi preluate de deputaţi, să fie supuse votului comisiei juridice.

Prezent la dezbatere, iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Daniel Zamfir, a afirmat că programul „Prima casă” ar trebui păstrat în lege. „Eu cred că şi cei din programul „Prima casă” trebuie să beneficieze de această lege, pentru că ce nu i s-a spus deloc beneficiarului contractului ‘Prima casă’ este că el, pe lângă faptul că va da în plată casa, va fi urmărit de către ANAF pe datoria pe care o are, pe care statul o plăteşte băncii în contul lui, deci va fi şi fără casă şi urmărit de ANAF„, a spus Zamfir.

––––––––––––––––––––––––––––––

„Am convenit ca programul Prima Casă să fie exclus de la aplicarea legii, asupra plafonului de 250.000 de euro noi menţinându-ne părerea că este discriminatoriu acest plafon, dar am ales soluţia raţională care să permită aplicarea legii, urmând ca CCR să decidă dacă prevederea este sau nu neconstituţională, şi am mai stabilit o formulă în care legea să se aplice şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă”, a declarat Daniel Zamfir pentru Mediafax.

Iniţiatorul legii s-a declarat optimist, la finalul celei de a patra consultări pe care a avut-o cu PSD.

„In urma negocierilor cu dnul Viorel Stefan, la care au paticipat pe langa prof Piperea, vicepresedintele Comisiei Juridice Ioan Cupsa, Alin Iacob de la AURSF, Catalin Voievozeanu de la GCCC si av.Alexandra Burada, am sentimentul ca am ajuns la o formula care chiar daca nu e cea pe care ne-am dorit-o initial,e una acceptata de toti participantii la negociere care va face ca legea sa acopere marea majoritate a cazurilor! Asta in situatia in care nu vom avea surprize asa cum a fost la Senat!”, a scris Daniel Zamfir pe Facebook.

Ce ar trebui să conţină legea în urma negocierilor

„Legea se va aplica si celor cu credite de nevoi personale cu ipoteca (n.n. – nr acestora este, cf BNR, de peste 160 de mii), indiferent daca au fost contractate cu destinatia de locuinta ori au fost garantate cu imobile care au fost sau sunt folosite ca locuinta. Legea se va aplica si debitorului care a constituit ipoteca pe terenul pe care s-a construit/ar fi urmat sa se construiasca o casa, precum si imobilele – teren sau constructii puse in garantie de terti ori de membrii familiei debitorului principal.

In genere, discutia s-a concentrat pe ideea de locuinta, dar a rezultat clar ca legea are ca scop nu debarasarea debitorului de un imobil, ci liberarea sa si a familiei sale (precum si a fideiusorului) prin darea in plata de datoriile care l-ar putea covarsi toata viata in lipsa darii in plata.

În Comisia juridica vor fi decise si celelalte 2 amendamente discutate saptamana trecuta, respectiv, plafonul de 250 de mii de euro si excluderea creditelor Prima casa. Sper ca lucrurile sa se transeze rapid, intrucat, cel putin aparent, cele doua forte politice s-au pus de acord asupra amendamentelor la lege.
Imi mentin parerea ca niciunul din aceste amendamente nu se justifica dar, in lipsa unui acord politic asupra formei initiale a legii, forma amendata este mai buna decat respingerea legii”, a scris şi Gheorghe Piperea pe pagina de Facebook.

PNL va vota legea dării în plată, susţinând eliminarea programului Prima Casă de sub incidenţa acesteia şi renunţarea la plafonul de 150.000 de euro, a anunţat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Executivul a cerut modificarea legii dării în plată, arătând în punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor că, în forma actuală, legea prezintă riscul unor vicii de neconstituţionalitate, poate afecta dreptul la proprietate, poate duce la falimentul unor instituţii de credit, generând dezechilibre.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de Sebastian Stan. A luat fața marilor vedete la Oscar
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Furtuna Eowyn lovește Irlanda și Irlanda de Nord: avertizări cod roșu și măsuri extreme de siguranță
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin