UPDATE ora 15.20 Deputaţii din Comisia juridică au adoptat, marţi, în unanimitate, legea dării în plată, ei eliminând programul Prima Casă de sub incidenţa actului nomativ şi majorând plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro, potrivit Mediafax.
Potrivit proiectului adoptat, legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită.
Votul în plen este aşteptat a fi dat miercuri. Camera Deputaţilor este for decizional.
UPDATE ora 14.00 Comisia a votat ca programul Prima Casă să fie exclus din legea dării în plată, potrivit profit.ro. Totodată, parlamentarii au votat și pentru majorarea plafonului legii la 250.000 de euro, de la 150.000 de euro, și pentru includerea creditelor de consum cu ipotecă și a celor contractate cu scopul de a construi o locuință.
„Art.1 alin 4 prevederile prezentei legi nu se aplică creditelor acordate prin programul Prima Casă aprobat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima Casă, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în textul care a primit 11 voturi pentru și 6 abțineri de la deputații juriști.
Reprezentanții BNR, ai băncilor comerciale și ai Ministerului Finanțelor s-au declarat de acord cu excluderea programului Prima Casă.
La finalul dezbaterilor, proiectul de lege urmează să fie votat în ansamblu.
––––––––––––––––––––––––––––-
„La ora 12.30 intra la vot in Comisia Juridica Legea darii in plata. Este ultimul act inaintea votului final. Desi unii si-au pierdut rabdarea si mai ales increderea, vreau sa va asigur ca eu voi duce lupta mea pana la capat ca sa scoatem o lege buna, cat mai rapid aplicabila! Suntem la un pas de reusita!„, a scris pe Facebook initiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, potrivit hotnews.ro.
Legea darii in plata va cuprinde un plafon (nu de 100.000 de euro, ci de 250.000 de euro), iar Programul Prima Casa va fi eliminat din proiect, spune initiatorul legii, Daniel Zamfir. Acesta considera ca legea trebuie sa se aplice si creditelor de nevoi personale cu ipoteca, in pofida criticilor venite din partea Bancii Nationale si a bancilor comerciale. Dar, in privinta acestui aspect nu s-a ajuns inca la un acord.
Legea s-a discutat luni de zile mai ales cu argumente emotionale decat cu cele logice si economice. S-au trimis in total 327 opinii din partea diferitelor parti implicate in privinta acestui proiect.
CITEŞTE ŞI: Bogdan Olteanu, despre legea dării în plată: Doar bankingul islamic împarte riscurile cu debitorii