Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va decide, vineri, la ora 11:30, în privinţa solicitărilor justiţiei cu privire la începerea urmăririi penale, reţinere şi arestare preventivă a deputatului Elena Udrea, a anunţat, miercuri, vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica.
„Am fost încunoştiinţaţi de Biroul Permanent cu două adrese înaintate de către procurorul general, una prin care se cerere încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru fapte de corupţie reţinute în persoana doamnei Elena Udrea în calitate de deputat şi fost membru al Guverului şi a doua cerere tot pentru fapte de corupţie” a spus Nica.
Potrivit acestuia, membrii comisiei au fost informaţi că pot veni să studieze dosarul de şapte volume, un dosar „destul de voluminos”. „Am anunţat-o şi pe doamna Elena Udrea să vină însoţită de avocat, cu mandatul avocaţial în vigoare ca să vină să studieze dosarul şi astăzi şi mâine. S-a stabilit un program până la ora 16,00 pentru că este securizat”, a mai precizat vicepreşedintele comisiei.
După consultarea dosarului, comisia va lua o decizie cu privire la solicitările justiţiei într-o şedinţă specială care va avea loc vineri, la ora 11,30, a spus Nica.
El a menţionat că membrii comisiei vor discuta fiecare capăt de cerere de încuviinţarea a urmăririi penale, reţinere şi arestare, vor fi câte trei buletine de vot, iar plenul va fi probabil miercuri. „Dacă nu va fi cvorum (la comisie-n.r.), vom face o cerere către Biroul permanent pentru a cere un nou termen, probabil pentru luni, motivat de faptul că nu am putut începe şedinţa„, a adăugat Nica.
Ciprian Nica a mai declarat că pe una dintre cereri s-a greşit numele Elenei Gabriela Udrea, fiind numită Mihaela, dar că acest lucru nu este o problemă având în vedere notorietatea persoanei doamnei Udrea.
Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis, miercuri, ca solicitările privind încuviințarea urmăririi penale și a reținerii și arestării preventive a deputatului Elena Udrea să fie trimise Comisiei juridice, care are termen trei zile pentru întocmirea raportului.
„Astăzi am avut pe ordinea de zi o solicitare a procurorului general cu privire la începerea urmăririi penale a deputatului Elena Udrea și o cerere a ministrului Justiției cu privire la reținerea și arestarea preventivă a doamnei deputat. Conform regulamentului, s-au dat trei zile la Comisia juridică pentru întocmirea raportului, asta înseamnă până în ziua de vineri, urmând ca în Biroul permanent de luni să se stabilească când va intra în plen, în maximum cinci zile. Din discuțiile avute cu președintele Camerei, cel târziu miercurea viitoare va fi și votul final„, a spus secretarul Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, la finalul ședinței Biroului permanent.
El a adăugat că dosarul Elenei Udrea cuprinde șapte volume, 1.867 de pagini. DNA a cerut ridicarea imunității pentru urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru noi fapte.
Elena Udrea are dreptul sa vina impreuna cu avocatii sa isi consulte dosarul, iar comisia trebuie sa o audieze inainte de a da un raport. Deputata va sustine un discurs si in fata plenului.
Cele doua cereri al DNA vor fi discutate la pachet. Cel mai probabil, votul final în plenul camerei va avea loc miercurea viitoare.
Procurorii DNA au formulat două cereri de urmărire penală şi de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea. Solicitările DNA au ajuns la Camera Deputaţilor la aproximativ două ore de la anunţul procurorilor.
Potrivit procedurilor, cele două solicitări vor merge la Comisia Juridică pentru aviz. Elena Udrea are posibilitatea de a merge în faţa deputaţilor jurişti pentru a-şi spune punctul de vedere. Votul final pe cele două cereri se va da in plenul Camerei Deputaţilor.
Elena Udrea: E o NEBUNIE ce se întâmplă. Sunt jocuri de preluare a puterii extrem de perfide
Potrivit unui comunicat de presă, procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Udrea Elena Gabriela, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere (cu referire la declaraţiile de avere din intervalul 2009 – 2012), în perioada în care avea calitatea de membru al Guvernului României, se arată într-un comunciat de presă.
Totodată, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei cererea însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Udrea Elena Gabriela sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei şi spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de membru al Guvernului României.
Faptele reţinute în sarcina acesteia formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
CITEŞTE ŞI: PRIMA REACŢIE a Elenei Udrea după ce DNA cere din nou arestarea ei
Potrivit unor surse judiciare, Radu Budeanu, fostul patron al Cancan, Dan Andronic, patronul Evenimentului Zilei și Bogdan Buzoianu, fondatorul Energy Holding, sunt implicați în noul dosar al Elenei Udrea, pentru care DNA a cerut marți Parlamentului urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă.
Traian Băsescu, prima reacţie după noua cerere de arestare preventivă a Elenei Udrea
Dosarul a fost constituit în baza unor probe date de denunțători. Anterior, Andronic a fost chemat la DNA pentru a aduce documente, în timp ce mai multe percheziții l-au vizat pe patronul Cancan, Radu Budeanu.
Potrivit unor informaţii din presă, Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, ar fi denunțător în noul dosar pentru care procurorii anticorupție cer încuviințarea reținerii și arestării preventiv. Cocoș are calitatea de martor în acest dosar.
CITEŞTE ŞI: DNA cere din nou ARESTAREA Elenei Udrea. Fostul ministru, acuzat că a primit MITĂ 5 milioane de dolari