Comisia a dezbătut proiectul de respingere a Ordonanţei 55 privind migraţia aleşilor adoptând un amendament al PSD care prevede că „toate efectele juridice, poltice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opţiunii de către primari, consilieri care urmare a Ordonanţei 55 se păstrează în integralitate”.
Comisia a respins în schimb toate amendamentele PNL care prevedeau ca aleşii locali care au trecut la alt partid să-şi piardă mandatele, iar sumele privind indemnizaţiile încasate de aceştia să fie recuperate.
Vicepreşedintele Comisiei ,Teodor Nicolescu (PNL) a declarat după şedinţă că PNL va sesiza Curtea Constituţională dacă acest amendament va fi adoptat de plenul Camerei şi al Senatului.
CITEŞTE ŞI Ordonanţa traseiştilor locali, motiv de dispută în plenul Camerei
„S-a ajuns la concluzia că, chiar dacă efectele sunt neconstituţionale, ele trebuie să-şi producă efectele în ciuda deciziei Curţii Constituţionale şi în ciuda oricăror principii elementare de drept. Eu vă garantez că vom sesiza CC cu privire la legea de respingere a ordonanţei, când ea va fi adoptată şi de către Senat, dacă nu cumva Senatul nu va ajunge la concluzia că decizia CC trebuie respectată”, a spus Nicolescu.
În replică vicepreşedintele Comisiei, Ciprian Nica (PSD) a precizat că aleşii locali nu-şi pierd mandatele, pentru că nu are rost să se creeze o instabilitate juridică.
„Primarii, consilierii nu-şi pierd mandatele, pentru că nu are rost să creem acum o instabilitate juridică, când vor unii sau când vor alţii”, a spus Nica.
Plenul Camerei urmează să se pronunţe asupra raportului Comisiei juridice privind respingerea Ordonanţei 55, care a fost emisă înaintea alegerilor prezidenţiale şi prevedea ca pe o perioadă 45 de zile aleşii locali pot opta să treacă la alt partid fără a-şi pierde mandatul.
Curtea Constituţională a decis însă că această ordonanţă este neconstituţională.