Camera Deputaţilor a fost convocată în prima sesiune ordinară a anului 2015 în ziua de luni, ora 14,00, informează un comunicat de presă al Camerei.
Potrivit sursei citate, în aceeaşi zi, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor se va întruni, începând cu ora 13,00, pentru a-şi desemna noua componenţă, respectiv vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii acestui for.
Potrivit Regulamentul Camerei Deputaţilor, alegerea acestora se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor şi negocierii liderilor grupurilor parlamentare. Conform aceluiaşi Regulament, lista candidaţilor propuşi pentru Biroul permanent se supune în întregime votului Camerei Deputaţilor şi se aprobă prin vot secret cu bile.
După ce îşi aleg noua conducere şi o votează în plenul Camerei, deputaţii vor mai avea pe ordinea de zi un raport referitor la deputatul liberal Petre Roman.
„În şedinţa de plen de luni, înainte de ora prim-ministrului, vom lua act de încetarea mandatului domnului Petre Roman. Biroul permanent a solicitat Comisiei juridice ca până atunci să facă un raport pe acest subiect”, a declarat Valeriu Zgonea, la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.
Potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, şedinţa pentru discutarea cazului Petre Roman va avea loc luni, în jurul orei 14,00, înainte de şedinţa plenului. ANI a informat pe 12 ianuarie că raportul de evaluare prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a deputatului liberal Petre Roman a rămas definitiv prin necontestare.
Tot luni, de la ora 18,00, deputaţii vor avea parte de o noutate în activitatea lor, şi anume „ora prim-ministrului”. Mai exact, premierul Victor Ponta va veni, în plenul Camerei, pentru a prezenta priorităţile Guvernului pe care îl conduce.
Potrivit anunţului făcut de Valeriu Zgonea, „ora prim-ministrului” se va repeta în prima zi de luni a fiecărei luni din sesiune.
În celelalte zile de luni, din fiecare lună, se intenţionează introducerea „orei ministrului”.
„Celelalte zile de luni vor fi dedicate miniştrilor, liderii opoziţiei vor propune audierea, în „ora ministrului”, a unui ministru şi vor stabili tema, iar liderii arcului guvernamental vor propune dezbatere pe diferite teme unui ministru. Astfel, în celelalte trei săptămâni ale unei luni vom avea audierea, în ora ministrului, a cel puţin doi miniştri”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Pentru sesiunea parlamentară, care începe luni, deputaţii au printre cele mai importante priorităţi legislative proiectul legii privind falimentul personal, care este încă în dezbateri la Comisia juridică, şi pe cel privind reconversia creditelor, care este în dezbatere în Comisia de buget.
Alte priorităţi legislative propuse de partidele parlamentare sunt îmbunătăţirea cadrului legislativ referitor la etapele preliminare începerii executării silite, creşterea alocaţiilor pentru copii, extinderea reducerii TVA la produsele alimentare de bază.
Parlamentarii vor mai avea ca sarcină în această sesiune, printre altele, modificarea legilor electorale, a legii privind partidele politice, a legii privind finanţarea partidelor politice şi modificarea Constituţiei, toate acestea urmând a se realiza de către Comisia comună pentru Cod electoral şi Comisia comună pentru modificarea Constituţiei.