Anghel Stanciu a fost obligat, de asemenea, prin sentinţa dată ieri, să achite 3.000 de lei către stat cu titlu de cheltuieli judiciare.
Dosarul penal instrumentat împotriva deputatului ieşean are la bază un raport ANI. Ironia sorţii este că şeful instituţiei care a sesizat infracţiunea lui Stanciu, Horia Georgescu, a fost reţinut tot ieri, de DNA, într-un dosar de abuz în serviciu.
Citeşte şi: Deputatul PSD Marian Neacşu, condamnat la plata unei amenzi de 2.000 lei pentru conflict de interese
Anghel Stanciu declara „Ziarului de Iaşi” la momentul trimiterii în judecată că procurorul care a instrumentat cauza sa ar fi dat soluţie de neîncepere a urmăririi penale, soluţie ce a fost infirmată însă de Daniel Morar, pe când acesta era prim-adjunct la Parchetul General. Morar a fost numit între timp judecător la Curtea Constituţională
„Există un anumit entuziasm al ANI spre a-şi justifica existenţa şi creşterile de salarii. În acest entuziasm, cei de acolo confundă intenţionat funcţiile de senator şi deputat cu cele de funcţionar public“, a precizat Anghel Stanciu în ziua trimiterii sale în judecată.
În noiembrie 2013, deputatul PSD de Iaşi Anghel Stanciu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, fiind acuzat că şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi, aceştia obţinând astfel venituri de peste 65.000 de lei.
Procurorii arătau, în actul de sesizare a instanţei, că deputatul Anghel Stanciu a încheiat cu fiul său două contracte civile prin care acesta a fost angajat, în perioada 2007-2011, la biroul său parlamentar. Fiul lui Stanciu a obţinut, în baza celor două contracte, venituri de 38.945 de lei.
Totodată, Anghel Stanciu a angajat-o pe nora sa, în perioada 2008-2011, în baza unui contract civil, la biroul lui parlamentar, aceasta obţinând astfel venituri de 26.934 de lei, precizau procurorii.
Citeşte şi: ANI cere DNA cercetarea primarului din oraşul Avrig: conflict de interese şi infracţiuni asimilate corupţiei
Anghel Stanciu nu este singurul parlamentar ieşean care a ajuns în vizorul legii din cauza ajutorului din bani publici pe care l-au dat rudelor, scrie Ziarul de Iaşi.
Deputatul Grigore Crăciunescu este şi el condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare după ce a dat contracte publice, pe când era primar la Paşcani, propriului fiu. Senatorul Sorin Lazăr a fost şi el condamnat la şase luni de închisoare într-un caz similar cu cel al lui Anghel Stanciu. Tot şase luni a primit şi fostul parlamentar Luminţa Iordache, acuzată la rândul ei de conflict de interese.