UPDATE Cererea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului Cristian Rizea, a ajuns la Camera Deputaților. Biroul Permanent se va reuni joi dimineață pentru a stabili calendarul analizei documentelor.
UPDATE Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului, Bogdan Licu, a transmis, miercuri, ministrului Justiției cererea DNA în baza căreia să solicite Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Cristian Rizea.
„Prim-adjunctul procurorului general (…) a transmis ministrului Justiției cererea însoțită de referatul cauzei, în baza căreia să solicite Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Rizea Cristian sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție„, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
UPDATE Procurorii DNA cer Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Cristian Rizea pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.
Cristian Rizea este acuzat că ar fi primit 300.000 de euro de la un on de afaceri pentru a interveni la RA-APPS şi Primăria Chiajna pentru retrocedarea unor terenuri, se arată într-un comunicat DNA.
CITEŞTE ŞI: Cristian Rizea neagă acuzaţiile DNA şi spune că a fost averizat că în luna martie „i se va întâmpla ceva”
COMUNICAT DNA
În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului RIZEA CRISTIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) și
– influențarea declarațiilor (doua fapte).
Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, potrivit ordonanței prin care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de acesta, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro – în total 300.000 euro – pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.
În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.
Cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.
În același dosar, procurorii anticorupție au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a inculpatului COLȚEA LUCIAN, cetățean american, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale).
Inculpatul COLȚEA LUCIAN este prezentat, la data de 2 martie 2016, la Înalta Curte de casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Inculpaților Rizea Cristian și Colțea Lucian li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
La ieşirea de la DNA, Cristian Rizea a declaratcă este o problemă mai veche, pe care a lămurit-o deja.
„M-au chemat pentru o problemă mai veche, care s-a rezolvat acum șase ani pe civil, iar acum o s-o rezolv și din punct de vedere penal”, a spus Rizea.
Deputatul Cristian Rizea a fost adus miercuri cu mandat la Direcția Națională Anticorupție, într-un dosar în care, potrivit unor surse judiciare, are calitatea de suspect pentru trafic de influență. Sursele citate au precizat că ar fi vorba de trafic de influență legat de RA-APPS și Primăria Chiajna. Aceleași surse au susținut că pentru traficul de influență s-ar fi pretins 300.000 de euro.