UPDATE ora 13.00 Cristian Rizea a ajuns la ICCJ. Acesta le-a spus jurnaliştilor că nu vrea să face declaraţii în sediul ICCJ, „din respect faţă de instituţia” în care se află.
UPDATE ora 9.25 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 10.03.2016, față de deputatul Rizea Cristian, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălarea banilor și influențarea declarațiilor.
„Inculpatul va depune, în termen de 7 zile de la data emiterii prezentei ordonanțe, o cauțiune în valoare de 1.500.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.
Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală și prevenirii săvârșirii altor infracțiuni, în condițiile în care Parlamentul României – Camera Deputaților a respins cererea de încuviințare a arestării preventive a inculpatului Rizea Cristian„, se arată în comunicatul DNA.
UPDATE ora 9.00 Cristian Rizea a ieşit de la DNA. Acesta a explicat că nu s-a folosit de copilul său, în plenul Camerei Deputaţilor, pentru a-şi influenţa colegii.
„Nu mi-am invocat copilul in declaratia de ieri (miercuri – n.r.) din plenul Parlamentului, decat in contextul faptului ca au precizat procurorii ca as fi un pericol pentru ordinea publica. Eu cred ca nu sunt. Sunt un tata responsabil. Sunt in cursul unui proces de adoptie. Am o familie si nu cred ca reprezint un pericol public„, a spus Cristian Rizea.
Deputatul Cristian Rizea este acuzat de trafic de influență, spălare de bani în formă continuată și influențarea declarațiilor.
CITEŞTE ŞI: Cristian Rizea: Nu voi mai candida la Sectorul 5
Potrivit procurorilor, la data de 2 decembrie 2009, potrivit unei intelegeri anterioare, Rizea Cristian a primit de la Coltea Lucian, om de afaceri cu cetatenie americana, suma de 200.000 euro, iar la cateva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro – in total 300.000 euro – pentru ca in schimb sa intervina la nivelul a doua autoritati, RAPPS si primaria comunei Chiajna,
Banii ar fi fost dati pentru ca Lucian Coltea sa beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din municipiul Bucuresti, respectiv sa obtina dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu primaria comunei Chiajna.
Pentru a disimula adevarata natura a provenientei sumei de 300.000 euro, primita de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenta, au fost intocmite patru contracte de imprumut false, cu caracter fictiv, arata sursa citata.
De asemenea, in cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfasurarii prezentei anchete penale, Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori si le-a spus sa nu relateze adevarul organelor de urmarire penala, promitandu-le celor doi ca, in perspectiva ca va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.
In acelasi dosar, omul de afaceri Lucian Colțea, cetățean american, a fost arestat preventiv.