”Am fost chemat pentru un lucru paradoxal pentru că eu am înţeles că atnci când sunt fapte ccare au un grad ridicat de pericol pubic şi reprezintă o faptă penală, trebuie să le denunţ. Paradoxal, plângerea penală este făcută de inculpatul Mihai Lucan cel care a traficat organele mai multor români, pentru faptul că aş fi compromis interesele justiţiei”, a declarat Emanuel Ungureanu, la ieşirea din sediul Parchetului general.
Acesta a afirmat că nu poate fi intimidat şi că va contiua lupta cu ”Lucanii României”, urmmând ca în cursul zilei de miercuri să depună noi documente la DIICOT.
Ungureanu a precizat că nu vorbeşte doar despre cazul medicului Mihai Lucan, ci despre ”o lume a unor Dumnezei medicali” care ”au creat o reţea de protecţie, care funcţionează încă foarte bine”.
Fostul manager al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Mihai Lucan, care se afla în arest la domiciliu, în dosarul de delapidare cu un prejudiciu de peste cinci milioane de lei, va fi cercetat sub control judiciar, au decis, în 9 martie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.
De asemenea, magistraţii au decis că medicul poate profesa într-un spital de stat.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a scos la iveală acest caz, făcând mai multe plângeri împotriva lui Mihai Lucan, declara, în februarie, că a mers la DIICOT cu dovezi că medicul ar fi făcut trafic cu organe la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.
Emanuel Ungureanu este cel care l-a denunţat pe medic la DIICOT, iar în urma acestui denunţ Lucan a fost pus sub acuzare pentru delapidare. Ulterior, medicul Mihai Lucan a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva lui Emanuel Ungureanu, pe care îl acuză de săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei.
„Plângerea este făcută de inculpatul Mihai Lucan, cel care a traficat organele mai multor români, pentru faptul că aş fi compromis interesele justiţiei. Eu înţeleg că interesul justiţiei este acela ca un om care cunoaşte fapte de natură penală să le spună public. Mai ales că eu am făcut acest lucru cu mulţi ani înainte, în calitate de preşedinte al unei asociaţii, am făcut acest lucru şi în calitate de jurnalist, mai apoi în calitate de deputat. Mesajul meu este foarte limpede. Eu nu pot fi intimidat. Eu nu vorbesc doar despre o persoană, în cazul de faţă Mihai Lucan. Eu vorbesc despre o lume, o lume a unor dumnezei medicali, care şi-au permis, din cauza capacităţii lor de a vindeca, să îşi creeze un sistem relaţional, inclusiv la nivelul patronatelor unor televiziuni, la nivelul unor şefi de parchete, şefi de servicii, oameni din structuri ale Armatei, foşti şefi ai Agenţiei Antidrog, deputaţi, senatori. Au creat o reţea de protecţie, care funcţionează încă foarte bine”, a declarat Emanuel Ungureanu, la intrarea în sediul Parchetului General.
În plângerea depusă la Parchet, medicul Mihai Lucan susţine că Emanuel Ungureanu le-a dat jurnaliştilor informaţii „trunchiate şi manipulatorii”, cu scopul de a crea o „presiune mediatică asupra instanţelor de judecată” şi de „a asigura succesul acuzării”.
Lucan mai spune că persoane din cadrul anchetei au divulgat date şi informaţii nedestinate publicităţii referitoare la actele de urmărire penală din dosarul deschis la DIICOT.
Plângerea depusă de Lucan vine după ce deputatul Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe medic de corupţie şi trafic de organe la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.
„Lucan lua mită şi din aerul din institut. De la lifturile care s-au cumpărat până la bancomatul de cafea. Exista un circuit al şpăgii”, declara, pe 4 ianuarie, Emanuel Ungureanu, după o vizită la DIICOT.
Medicul Mihai Lucan este cercetat de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei, el fiind suspectat, printre altele, că a transferat ilegal la clinica sa privată aparatură ce aparţinea Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.