Eusebiu Pistru a devenit primul parlamentar al ALDE Arad şi spune că a decis să părăsească PNL din mai multe cauze, principala fiind legată de organizarea alegerilor interne din filiala judeţeană, câştigate de Gheoghe Falcă.
El susţine că la ALDE va duce mai departe “ideile cu adevărat liberale” şi că pe viitor i se vor alătura şi alţi membri PNL.
“Cred că ALDE este un partid mult mai liberal decât PNL. Bineînţeles că am şi regrete. Am fost în PNL, de la PD încoace, timp de 25 de ani. Mi-a fost greu să fac acest pas, dar dacă valorile nu mai sunt respectate, a trebuit să plec. Mai am un regret, acela că deocamdată nu pot să îi aduc pe unii colegi din vechiul PDL, care acum doar vociferează în PNL. Vă garantez că mulţi colegi din PNL mă vor urma în perioada următoare. Şi jumătate dintre primarii PNL din judeţ sunt alături de mine, dar nu pot pleca din partid pentru că îşi pierd mandatul”, a spus Eusebiu Pistru, potrivit News.ro.
Şi fostul ministru şi senator Traian Igaş acuza, la sfârşitul lunii noiembrie, că în PNL Arad există o stare de „neîncredere şi tensiune”, iar conducerea centrală nu ar avea “curaj şi fermitate” să invalideze alegerile din primăvară, în urma cărora Gheorghe Falcă a redevenit preşedintele organizaţiei.
“Cunoaşteţi cu toţii faptul că alegerile din filiala noastră au fost organizate fără respectarea statutului şi a regulilor de bun simţ care trebuie să ne călăuzească pe toţi cei care dorim sa facem politică! Deşi există o contestaţie depusă şi un răspuns la această contestaţie prin care se recunoaşte faptul că statutul a fost călcat în picioare, lucrurile stau înţepenite din lipsă de curaj şi fermitate a decidenţilor de la centru”, declarase Igaş.
În 20 aprilie, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost reales preşedintele filialei judeţene PNL, în urma unui scrutin intern.
Pentru lucrările Consiliului de Coordonare Judeţean PNL Arad fuseseră desemnaţi 657 de delegaţi, iar 561 au fost prezenţi, însă au avut o singură opţiune de vot pentru preşedinţia filialei judeţene, respectiv preşedintele în exerciţiu Gheorghe Falcă.
Primul contracandidat anunţat pentru Falcă era primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan, care provine din rândul membrilor fostului PNL. Acesta şi-a anunţat însă retragerea şi sprijinul pentru deputatul Eusebiu Pistru, care a intrat în cursă. Cu doar câteva ore înainte de alegeri, Pistru şi-a anunţat şi el retragerea, acuzând că alegerile nu sunt organizate corect. El spunea că a fost încălcat statutul partidului şi că rezultatul votului ar putea fi invalidat de conducerea centrală.
Ulterior, Pistru şi alţi cinci lideri judeţeni au contestat la Bucureşti organizarea alegerilor, arătând că nu au fost respectate criteriile de stabilire a numărului de delegaţi din fiecare filială. Din organizaţia municipală, favorabilă lui Falcă, ar fi fost aduşi mai mulţi delegaţi decât ar fi fost corect, iar astfel Pistru nu ar fi avut şanse să câştige.
La începutul lunii iunie, contestaţia a fost admisă, opozanţii lui Falcă considerând că alegerile au fost astfel anulate, atât pentru conducerea organizaţiiei judeţene, cât şi pentru cea municipală.
După anunţarea rezultatului contestaţiei, conducerea PNL Arad a arătat că “a luat act cu surprindere” de decizia Curţii de Arbitraj.
”Considerăm nefirească rezoluţia Curţii de Arbitraj, care şterge cu buretele exerciţiul de voinţă a uneia dintre cele mai puternice organizaţii PNL din România”, declara, prin intermediul unui comunicat, prim-vicepreşedintele PNL Arad Iustin Cionca, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad.
Cionca spunea că rezoluţia Curţii de Arbitraj ”încalcă şi cutumele PNL, dar şi logica”.
„PNL Arad şi-a ales conducerea cu o majoritate covârşitoare, în urma unei competiţii deschise, în care fiecare a pornit cu exact aceeaşi şansă şi s-a promovat folosind toate resursele partidului. Nu a fost nimeni discriminat sau dezavantajat. Mai mult, ceea ce ni se reproşează nouă, arădenilor, s-a întâmplat identic şi la Bucureşti, chiar la cei care au considerat că alegerile de la Arad trebuie refăcute dar au acceptat ca bune alegerile lor. Am votat cu toţii, cu mâna ridicată funcţia de preşedinte interimar al PNL, a Ralucăi Turcan şi pe cea de secretar general interimar, a lui Cristian Buşoi. Constatăm că nu pentru toate situaţiile se aplică regulile ce ni se impun nouă, şi asta, aşa cum am spus-o şi la Bucureşti, nu este corect!”, afirma Cionca, el anunţând că se va face recurs.