Deputatul Iulian Iancu: Cea mai mare vulnerabilitate a României este alimentarea cu apă caldă şi căldură

Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, a declarat joi că alimentarea cu apă caldă și căldură este cea mai mare vulnerabilitate a României, deoarece sistematic în ultimii 27 de ani acest serviciu a fost cenușăreasa tuturor politicilor.
Iulian Tudor
23 mart. 2017, 13:53
Deputatul Iulian Iancu: Cea mai mare vulnerabilitate a României este alimentarea cu apă caldă şi căldură

Iulian Iancu a participat joi, la Brașov, la o întâlnire organizată la sediul Primăriei, în scopul obținerii unor puncte de vedere asupra proiectului de lege pentru completarea Legii 325/2006, privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Alături de o parte din reprezentanții Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, la întâlnire au fost de față reprezentanți ai autorităților locale, ai asociațiilor de proprietari, ai autorităților de reglementare în domeniu, agenți economici.

„Astăzi așteptăm ca cele mai importante propuneri din partea autorităților locale să se regăsească și în textul noii legi privind alimentarea cu apă caldă și căldură în localitățile din România. Legea este în dezbatere la Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților. După Brașov vom mai avea o întâlnire la Constanța, încercând să acoperim localitățile din sudul țării după care vom lua decizia finală, și trimitem legea în plen. Noi sperăm ca până la sfârșitul lunii mai, legea să fie aprobată în Camera Deputaților, ca să oferim în timpul verii posibilitatea tuturor tuturor autorităților locale să se pregătească de iarnă”, a afirmat sursa citată.

Potrivit acestuia, trebuie să existe cadrul legislativ încurajator pentru investitor și sustenabil pentru consumator, adică să nu se creeze vulnerabilitate, ci suportabilitate pentru consumatorul casnic.

„Întâlnirea de azi este o premieră, pentru că e pentru prima dată când atragem atenția în mod public, iar autoritatea locală devine un actor cheie în politicile energetice, în special în ceea ce privește energia termică, respectiv alimentarea cu apă caldă și căldură a populației, a instituțiilor de pe teritoriul unei autorități locale. Cea mai mare vulnerabilitate a României este alimentarea cu apă caldă și căldură pentru că, sistematic, în ultimii 27 de ani, a fost cenușăreasa tuturor politicilor, adică din 325 de sisteme centralizate de alimentare cu apă caldă și căldură mai avem azi 64, au mai rămas doar localitățile mari și acelea cu foarte mari probleme”, a afirmat Iulian Iancu.

El a adăugat că cel mai bun exemplu în acest sens este capitala, care s-a confruntat cu probleme mari în această iarnă, pentru că este vorba de probleme legate de subvenționare, întârzieri la plată, blocaje financiare și chiar de faliment. Potrivit lui Iulian Iancu, un alt fenomen destul de grav este încurajarea debranșării, care se face în detrimentul cetățeanului, pentru că nu este informat și atunci îmbrățișează o astfel de propunere, crezând că este avantajoasă.

„Este un sistem vitregit, puternic vulnerabilizat, însă va avea viitor datorită prețurilor. Prețurile îi vor determina pe oameni să revină la acest sistem. Această abordare a alimentării în sistem centralizat este unica abordare pentru aglomerările urbane, pentru orașe cum este Brașovul este cea mai eficientă”, a punctat Iulian Iancu.

Acesta a adăugat că există o Directivă europeană în acest sens, care încurajează sistemul de alimentare centralizată și cogenerare de înaltă eficiență, și că ar trebui luate ca reper sistemele existente în marile orașe din Europa, dând exemplu situația acestui serviciu în Polonia.

Totodată, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților a mai arătat că Guvernul este parte în implementarea acestor politici, dar autoritățile locale decid singure ce fac în acest domeniu, alegând operatorul-furnizor al serviciului, monitorizând prețurile și stabilind în privința măsurilor de protecție a populației la acest capitol.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Dacia, mari lovituri pe piețele externe. Vânzările sunt de vis
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
O tânără de 35 de ani murit după ce a fost lovită de o bucată de gheață căzută de pe bloc. Aceasta se afla într-o zonă rezidențială din Chiajna, Ilfov
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Ungaria cere eliminarea unor persoane de pe lista de sancțiuni UE împotriva Rusiei
MediaFlux
SE INCHEIE RĂZBOIUL. Ucraina a acceptat acordul cu SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar