„Eu cred ca familia Bodnariu isi va recupera copii si ca dreptatea va fi de partea lor. Situatia este ingrijoratoare nu numai pt familiile romanesti, ci si pentru alte familii care isi iau copii si fug din Norvegia„, a spus sambata Dolha , intr-o conferinta de presă.
El a precizat ca in discutiile cu guvernul si cu ministerul protectiei copilului din Norvegia au primit semnale clare in acest sens. Dolha a sustinut ca au primit promisiunea ca se va emite un ordin intern pentru ca autoritatile implicate in astfel de cazuri sa fie mai atente.
In aceeasi conferinta de presa facuta de membrii delegatiei, senatorul Marian Vasiliev a spus ca parlamentarii romani „au fost surprinzator de bine primiti, am crezut ca va fi o pozitie rigida a autoritatilor”.
Potrivit lui Vasiliev, secretarul de stat din ministerul protectiei copilului cu care s-au intalnit le-a spus ca se lucreaza la o noua lege in domeniu si pentru infiintarea unui tribunal specializat pe cazurile de plasament.
Delegatia de parlamentari a cerut „imperios” guvernatorului localitatii de resedinta a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru ca masura adoptata ar fi disporoportionata si este o interpretare abuziva a principiului interesului superior al copilului.
Întrebaţi dacă a fost comis un abuz în cazul familiei Bodnariu, ai cărei copiii au fost plasaţi în familii surogat, parlamentarii au spus că a fost „categoric” un abuz.
„Nu un abuz al staului norvegian, aici vrem să delimităm foarte clar, nu vrem să generalizăm, pentru că noi ca români avem tendinţa să generalizăm. Nu este vorba de statul norvegian, n-are nimeni intenţia să demonizeze statul norvegian, este vorba de o instituţie administrativă. Până la urmă, dacă ne ducem şi simplificăm, este vorba de un număr restrâns de funcţionari dintr-o localitate mică, unde domicialiază familia Bodnariu. (…) Acest abuz, pe care îl semnalăm noi şi împotriva căruia ne-am ridicat acolo, a fost împotriva unei instituţii administrative a statului norvegian„, a declarat senatorul Marian Vasiliev.
Senatorul Titus Corlăţean a amintit că Barnevernet a acţionat după ce directoarea şcolii unde învăţau unii dintre copii a făcut o plângere cu privire la „atitudinea părinţilor de a-şi creşte, într-o aşa-zisă îndoctrinare creştină” copiii.
„Din elementele pe care le avem, şi nu doar aici, în acest caz, dorinţa de a demonstra cu orice preţ cu totul altceva este contrazisă de modul în care s-a desfăşurat investigaţia şi ancheta şi la Poliţie şi la ei, la Barnevernet„, a spus Corlăţean.
VEZI ŞI Primul INTERVIU al românilor lăsaţi de norvegieni fără cei cinci copii VIDEO
În perioada 20-22 ianuarie, o delegație a Camerei Deputaților, condusă de vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Mircea Dolha, din care fac parte deputații Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, precum și o delegație a Senatului alcătuită din senatorii Titus Corlățean, Ben-Oni Ardelean și Marian Vasiliev au efectuat o vizită de lucru în Norvegia.