Deputatul Nicolae Bacalbașa, medic de profesie, fost președinte al CJ Galați și protagonistul mai multor scandaluri spumoase din Parlament, nu se mai regăsește pe liste.
„Vreau să spun că data trecută când nu a vrut să plece 10 minute de la microfon, mirosea violent a alcool. Acum nu l-am mirosit, nu știu, dar după discursul său pot să spun, ca medic, cu toată responsabilitatea, ca aceasta se numește din punct de vedere psihiatric delir, iar din punct de vedere al lumii din care provin se numeste mârlănie”, l-a atacat Bacalbașa pe Florin Roman, liderul deputaților PNL, într-o ședință de plen.
Într-o altă ședință, Bacalbașa a folosit de la tribuna Parlamentului termen nazist „untermensch”, folosit de naziști pentru „non-arieni” sau suboameni, cu trimitere la președintele Klaus Iohannis. Deputatul minorității germane, Ovidiu Ganț l-a apostrofat pe Bacalbaşa acuzând o campanie de discreditare a etniei germane. Ulterior, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și-a cerut scuze de la președintele Klaus Iohannis pentru ieșirea colegului său.
Poate cel mai controversat gest al lui Nicolae Bacalbașa a fost atunci când i-a spus Ralucăi Turcan că va face fractură „dacă mai dă cu labele”, afirmaţia sa fiind urmată de gesturi obscene. În semn de protest faţă de declaraţia acestuia, parlamentarii USR au părăsit şedinţa de plen.
„Dă cu labele, vezi că faci fractură, vezi domnişoară că faci fractură şi pe urmă nu mai poţi să… votezi”, a spus deputatul PSD. Gabriel Vlase i-a închis microfonul şi i-a cerut să meargă în sală.
De asemenea, CNCD l-a amendat pe Bacalbașa cu 6.000 de lei pentru discriminare, în urma afirmației: „No!… Să fie clar!!! Chinezii au luat virusul de la lilieci, noi o să-l luăm de la ciorile noastre”.
Dintre cei doi senatori şi cinci deputaţi pe care PSD Galaţi îi are la ora actuală în Parlament, deputatul Mărgărit Mitică-Marius se mai regăseşte pe un loc eligibil, respectiv poziţia a treia la Camera Deputaţilor, iar deputatul Laura Georgescu se află pe locul doi la Senat.
La alegerile din 2016, PSD a obţinut două mandate de senator – Ionel-Daniel Butunoi şi Nicolae Marin, care a trecut la Pro România, precum şi cinci de deputat – Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa, Mitică-Marius Mărgărit, Florin Popa, Lucreţia Roşca şi Viorel Ştefan (până în iunie 2019, când a fost înlocuit de Laura Georgescu).
Lista la Senat este deschisă, de Marius Humelnicu , 43 de ani, city manager al municipiului Galaţi şi fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în 2015-2016 şi august-noiembrie 2019, urmat de Laura Georgescu, 51 de ani, deputat din iunie 2019, când l-a înlocuit pe deputatul Viorel Ştefan, plecat la Curtea Europeană de Conturi. Ea a mai fost deputat în perioada 2014 – 2016 când a preluat mandatul lăsat liber de medicul Aurel Nechita, găsit la acea vreme incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. Între 2014-2016 a deţinut funcţia de inspector şcolar general.
Pe poziţia a treia s-a plasat Butunoi Ionel-Daniel, 45 de ani, senator în legislatura 2012-2016 şi 2016-2020.
Al patrulea este Cornel Hamza, 66 de ani, fost vicepreşedinte CJ în perioada 2012-2016 şi fost primar al comunei Iveşti între 2016 şi 2020. Pe locul cinci se găseşte Silviana Ciupercă, 52 de ani, director la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” şi consilier local, iar pe poziţia a şasea, Ştefan Voinea, 35 de ani, consilier juridic la Primăria Galaţi, prim vicepreşedinte al TSD Galaţi.
Lista la Camera Deputaţilor este deschisă de Viorica Sandu, 58 de ani, consilier judeţean şi director al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi, urmată de doctorul Aurel Nechita, 69 de ani, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, fost secretar de stat în 2004 la Ministerul Sănătăţii şi deputat între anii 2004-2008 şi 2012-2013 când i-a fost întrerupt mandatul pentru incompatibilitate.
Pe poziţia a treia se află deputatul Mărgărit Mitică-Marius, 35 de ani, preşedintele TSD Galaţi, fost subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor în perioada 2014-2015, iar pe locul patru Gîdei Laurenţiu-Viorel, 44 de ani, primar al oraşului Târgu Bujor din 2012. Pe poziţia a cincea se regăseşte, Georgescu Puiu-Lucian, 60 de ani, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, fost ministru al Cercetării şi Inovării în 2017, iar pe locul şase, Naggar Andreea Anamaria, 34 de ani, avocat, consilier judeţean.
Locul şapte este ocupat de Costea Marcela Daniela, 51 de ani, economist, consilier local, iar pe opt se află Nechifor Alexandru, 30 de ani, medic, consilier judeţean.