Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap

În cadrul unei întâlniri electorală a PNL Caraș-Severin, de la Herculane, primarul în funcție al Reșiței și candidat la un nou mandat, Ioan Popa, a făcut o declarație scandaloasă la adresa PSD-ului care face referire la regimul nazist, faptă condamnată de legea penală în vigoare a României: „Vom trece peste ei (peste PSD n.r.), vom trece peste ei exact cum au trecut panzerele lui Rommel în Africa de Nord. Aşa vom trece peste ei…ca panzerele”.
Alina Costache
30 mai 2024, 09:16
Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap

Ioan Popa, cunoscut pentru extremism și conflictele cu PSD pe plan local, și-a tinut alocuițiunea în prezența liderilor PNL la nivel național, Nicolae Ciucă, Președintele PNL și fost șef al Armatei, și Lucian Bode, fost ministru de Interne. Aceștia au dat din cap, în semn aprobator, iar ulterior n-au avut vreo altă reacție de delimitare de această afirmație șocantă.

Într-un comunicat de presă, PSD a reacționat amintind de legea anti fascism, xenofobie și rasism din România și caracterul penal al declarațiilor primarului PNL de la Reșița. Mai mult, aceștia i-au cerut liderului PNL Nicolae Ciuca să se delimiteze oficial de acest derapaj și să-și retrăgă public sprijinul față de primarul cu orientări fasciste.

“Organizaţia judeţeană Caraș-Severin a PSD condamnă în cei mai duri termeni posibili declaraţiile primarului Reşiţei, PNL-istul Ioan Popa (…) PSD reaminteşte existenţa legii 107/2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Conform articolului 5, “Art. 5. – Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”, a transmis PSD.

Citește și Sebastian Burduja explică întrevederea cu Klaus Iohannis, după acuzaţiile lansate de Ciolacu şi Piedone: „Şi deciziile preşedintelui pot fi influenţate”

Membrii PSD condamnă și faptul că Nicolae Ciuca nu a reacționat ferm la adresa primarului din Reșița încă de la momentul declarațiilor și nu acum, sub presiunea publică. Până la acest moment, liderul PNL nu a ieșit cu o poziție în acest sens.

„Partidul Naţional Liberal are obligaţia de a se delimita de aceste declaraţii scelerate ale lui Ioan Popa făcute într-un context electoral. Mai ales în condiţiile asumării valorilor democraţiilor occidentale prin care ideologiile totalitare sunt respinse. Chiar presupunând că primarul în exerciţiu al Reşiţei nu cunoaşte prea multă istorie şi nu ştie să deosebească binele de rău, astfel de afirmaţii venite din partea unui lider politic au darul de a genera confuzie”, se arată în reacția PSD.

Susțin PSD-iștii, aici nu ar fi vorba doar despre faptul că primarul respectiv atacă PSD. Dincolo de mesajul pro-nazist, violenţa în discurs şi extremismul oragnizației PNL Caraș Severin, reprezintă un comportament periculos pentru ceilalți candidați, mai ales într-o campanie electorală. Când a făcut referire la „tancurile lui Rommel”, primarul de la Reșița a făcut-o într-un mod apreciativ, evocând ideea unei superiorități militare a naziștilor, spun social democratii.

Asocierea cu acest personaj ar putea dăuna grav imaginii PNL și a lui Nicoale Ciucă, mai ales într-un an electoral important, în care Ciucă țintește chiar presedinția României.

Primarul din Reșița nu se dezice de declarațiile pro-nazism.

În replică, primarul din Reșița a făcut o postare pe Facebook în care dezaprobă comunicatul PSD, susținând însă în continuare aprecieri la adresa feldmareșalului Erwin Rommel:

“Referitor la mizeria de comunicat marca PSD Caraș-Severin, prin care declarațiile mele de la o întâlnire electorală susținută ieri, la Herculane, sunt catalogate ca pronaziste, îi rog pe luminații PSD-iști să consulte wikipedia și pot afla următoarele:

-Erwin Johannes Eugen Rommel a fost unul dintre cei mai distinși și remarcabili feldmareșali ai Germaniei, ai Wehrmacht-ului și al celui de-al Doilea Război Mondial, fiind totodată unul dintre cei mai mari comandanți militari germani.

-Feldmareșalul Rommel este adesea amintit nu numai pentru remarcabilele sale realizări militare, dar și pentru cavalerismul și respectul arătat adversarilor săi. Este cunoscut ca unul din membrii marcanți ai Wehrmacht-ului care s-a opus ordinelor directe, atunci când acestea încălcau codul onoarei militare și al onoarei umane.

-Rommel a fost considerat de unii, fără dovezi clare, ca făcând posibil parte din grupul de conspiratori care a intenționat să-l asasineze pe Hitler în încercarea de insurecție antinazistă sub numele de cod „operațiunea Valkiria”.

Citește și Marcel Ciolacu, declaraţie vehementă pe tema dosarului generalilor SRI Coldea şi Dumbravă: „Dacă cineva fură în România sau comite infracţiuni nu poate fi anchetat?”

Declarațiile mele de ieri se referă doar la un briliant strateg militar, recunoscut pentru onoarea de care dădea dovadă în luptă, exact așa cum facem noi, în lupta pe care PSD-iștii o duc într-un mod MIZERABIL. În cariera mea politică am taxat toate declarațiile xenofobe și mă delimitez clar de astfel de orientări doctrinare”, a susținut primarul PNL Ioan Popa în declarația sa de pe Facebook.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Bianca Drăgușanu a avut dreptate. Bădălău a călcat strâmb de mai multe ori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Retragerea lui Joe Biden Stârnește Întrebări în Europa privind Oportunitățile Kamalei Harris
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!