Gest fără precedent pentru două publicații din România, aparţinând trustului Ringier! Un grup reprezentativ, de aproximativ 70 de salariați, conduși de Cătălin Tolontan, au intrat într-o grevă agresivă, atacând pe primele pagini ale publicațiilor Libertatea și GSP o parte dintre patronii și acționarii Ringier, cei care îi plătesc.
În acest fel, Cătălin Tolontan, mastermindul acestui protest, a pus la cale o răzbunare personală pentru faptul că, la întâlnirea din august cu acționarii Ringier, i s-a dat un ultimatum conform căruia, la prima abatere, el va fi cel concediat, momentan urmând ca doar Cătălin Țepelin să fie dat afară. Cătălin Tolontan, în buna sa tradiție de om care nu știe multe, dar are idei puține și fixe, a dat vina pe deontologie și pe imixtiunea editorială, astfel încât să-și justifice în fața colegilor un protest fără precedent și un uriaș derapaj deontologic, prin care a luat, practic, pe nume propriu două publicații ale grupului Ringier. Tot el însuși a decis ce să se publice și cum să arate forma de protest prin care patronii lui și ai celorlalți jurnaliști ai celor două publicații sunt atacați cu nume și prenume, li se insinuează și li se pun în cârcă tot felul de acuzații grave, în felul acesta Tolontan pornind un război deschis cu patronii Ringier.
Iată cum explică jurnaliştii de la Libertatea şi GSP scandalul cu patronatul, redam din comunicat:
Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România atacă dur patronatul Ringier
„Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem”
„Ca jurnaliști, am solicitat oficial conducerii grupului printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zurich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial.
Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit astăzi, 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorial să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.
Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice.
Ingerința comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurspridența CEDO și de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute în Codul de Conduită. și în Editorial Mission Statement unde este statuat: „Jurnaliștii noștri sunt neînduplecați în fața influenței din partea persoanelor, companiilor și autorităților”.
Un alt episod s-a întâmplat tot în trustul nostru, în septembrie 2022, la Libertatea. Atunci, ziarul a relatat despre o companie imobiliară unde ocupa o poziție de conducere o persoană care este și în Boardul Ringier: Claudio Cisullo.
Cătălin Tolontan a postat şi în engleză, să fie sigur că mesajul ajunge imediat la conducerea Ringier
Ca și în cazul amintit de la GSP, Libertatea a refuzat să predea vreun articol cuiva din management, iar Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Libertății și Gazetei Sporturilor, a scris despre subiectul presiunii asupra redacției, pentru ca publicul să fie informat.
După cele două momente succedate rapid în august 2023, redacțiile au constatat că aceste episoade s-a înmulțit. Un număr de 6 responsabili din redacții, redactori-șefi și redactori șefi adjuncți, au solicitat o întâlnire cu managementul Ringier la Zurich.
Ringier a acceptat o întîlnire doar cu jurnaliștii Cătălin Țepelin și Cătălin Tolontan. Aceasta a avut loc pe 28 august, în Dufourstrasse 23, sediul Ringier de la Zurich.
Cei doi ziariști au înaintat un apel oficial către Board-urile Ringier, semnat de 25 de responsabii editoriali, dar și oameni din alte departamente ale redacțiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea.
Întâlnirea a decurs deschis, conducerea grupului a ascultat ce au avut de zis, în numele colegilor lor, cei doi jurnaliști.
Apelul din 28 august a enunțat faptele către management și a anunțat conducerea Ringier că publicul nu a fost încă lezat, pentru că redacțiile s-au opus. În concluzia sa, documentul a solicitat stoparea imediată a oricăror presiuni care pot leza independența redacțiilor și dreptul românilor la o informație corectă.”, se arată în comunicatul pe care Tolontan i-a pus pe jurnaliștii din subordinea sa să-l semneze.
De fapt, conflictul acestuia cu patronii și acționarii Ringier este mai vechi, datând de la primul material scris de Iulia Marin, jurnalista care s-a sinucis, despre una dintre clădirile construite de o mare companie imobiliară din București, la care ar fi acționar și un om de afaceri ce ocupă un loc și în consiliul de administrație al Ringier. După apariția acelui material, acționarii Ringier i-au atras atenția lui Tolontan că nu au fost contactați și reprezentați corect în materialul de presă.
De altfel, acest aspect este recunoscut în comunicat emis marţi seară: „Pe 1 septembrie 2022, o persoană din Consiliul de Administrație al Ringier, care deținea și funcția de șef al Consiliului de Administrație la o companie imobiliară despre care ziarul scrisese, a adresat un e-mail acuzator autorului articolului, reporterul Iulia Marin. Oficialul companiei media a adăugat în CC o parte dintre acționarii și șefii companiei Ringier și acționarii companiei imobiliare. Redacția a considerat acest lucru drept o presiune împotriva editorialului.”
Cum explică trustul Ringier demiterea lui Cătălin Ţepelin
”Robin Lingg, președintele Consiliului de Administrație al Ringier Sports Media Group, a spus tot marți, în redacție, când s-a întâlnit cu reprezentanți ai Libertatea și GSP, că „noi am acordat întotdeauna libertate editorială” și a susținut că despărțirea de Cătălin Țepelin a intervenit fiindcă „lipsea colaborarea acestuia cu grupul internațional de presă”.
Conducerea trustului Ringier i-a propus lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial, să accepte să numească, împreună cu Ringier, un nou redactor-șef, lucru pe care Tolontan l-a refuzat. De asemenea, conducerea Ringier i-a propus lui Dan Udrea, redactor-șef adjunct, să accepte poziția de redactor șef. Și acesta a refuzat.”, se mai arată în același comunicat.
În prezent, în trustul Ringier din Elveția are loc o ședință uriașă în care se decide soarta conducerii editoriale a celor două publicații. Elvețienii își pun din ce în ce mai serios problema să renunțe la Cătălin Tolontan, după gestul de kamikaze al acestuia, prin care a luat prizonieri 70 de jurnaliști, forțându-i să semneze împreună cu el o declarație comună prin care el să declanșeze, practic, un război împotriva patronatului.
Cătălin Tolontan i-a forțat pe jurnaliști să refuze numirea la conducerea editorială a unuia sau amândurora dintre redactorii șefi adjuncți, Dan Udrea și Bogdan Stamatoiu, moment în care grupul Ringier și-a dat seama că, de fapt, în spatele refuzului de a găsi un nou redactor șef se află Tolontan, care vrea astfel să blocheze apariția celor două publicații, să controleze și să monopolizeze deciziile manageriale și editoriale în grup, intrând astfel într-o poziție de patron de facto, care decide singur, odată cu noile modificări la vârful Ringier România.