Angajări 2025. Începând cu 30 aprilie 2025, pot fi organizate concursuri în învățământul preuniversitar și superior, conform unui proiect de OUG, după ce angajările au fost blocate de guvernul Ciolacu prin ordonanța trenuleț, iar concursul de Titularizare din 2025 și angajarea profesorilor pentru anul școlar 2025-2026 nu aveau bază legală. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, susținea în urmă cu 4 luni că nu există blocaje și că primise asigurări pentru asta de la liderii coaliției. Edupedu.ro a semnalat din decembrie 2024 că guvernul Ciolacu a blocat titularizarea și angajarea profesorilor prin OUG-trenuleț.
Guvernul justifică urgența emiterii actului normativ prin faptul că în lipsa unei reglementări clare pentru concursul de Titularizare din 2025, anul școlar 2025–2026 va debuta cu o lipsă acută de personal, în principal didactic de predare și didactic auxiliar, conform notei de fundamentare.
. „În anul 2025, începând cu data de 30 aprilie, pot fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice de predare din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și instituțiile de învățământ superior de stat, care devin vacante sau temporar vacante în cursul anului, cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2025, nr.9/2025”, se prevede în OUG aflată pe ordinea de zi a Guvernului.
OUG-5
Angajări 2025. Motivarea acestei excepţii de la ordonanţa-trenuleţ este că educația este prioritate națională şi că trebuie asigurat tuturor elevilor dreptul constituțional la învăţătură, precum și pentru a permite asigurarea resursei umane pentru desfășurarea în condiţii optime a activității în sistemul de învățământ preuniversitar de stat, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în bugetele aferente.
Angajări 2025. Se oferă salarii de 7.000 de lei „în mână”, nu se cere facultate!
Având în vedere faptul că, pentru sesiunea 2025, concursul național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar demarează începând cu data de 30 aprilie 2025, iar în lipsa unei reglementări clare anul școlar 2025 – 2026 va debuta cu o lipsă acută de personal, în principal didactic de predare, ceea ca va avea ca efect imposibilitatea asigurării dreptului la educație,. Având în vedere necesitatea respectării standardelor minimale privind calitatea academică a programelor de studii pentru licență, master, doctorat, învățământ la distanță, învățământ dual, formare psihopedagogică și faptul că trebuie asigurat un nivel de pregătire adecvat pentru studenți, se aprobă posibilitatea de angajare în sistemul de învăţământ.
Astfel, în anul școlar 2025 – 2026, urmează a fi ocupate 62.514 posturi didactice de predare, care se vacantează ca urmare a încetării de drept a contractelor individuale de muncă la data de 31 august 2025.
Din totalul de 229.119 posturi didactice de predare ocupate în anul școlar 2024 – 2025, un număr de 32.385 de posturi sunt ocupate de cadre didactice angajate pe perioadă determinată de un an școlar, pentru care contractul individual de muncă încetează de drept la data de 31 august 2025, iar un număr de 30.129 posturi sunt ocupate de cadre didactice angajate în regim de plata cu ora, contractele individuale de muncă ale acestora încetând de drept până la data de 31 august 2025, respectiv la data finalizării cursurilor.
Potrivit proiectului ordonanței, concursurile pot fi organizate în:
„Articol unic. Începând cu data de 30 aprilie 2025, pot fi organizate concursurile pentru ocuparea posturilor didactice vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, instituțiile de învățământ superior de stat, unitățile de educație extrașcolară, centrele județene/al municipiului București de resurse și asistență educațională, cu justificarea necesității și încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget”, conform proiectului de OUG.
Guvernul Ciolacu a blocat titularizarea și angajarea profesorilor în școli, prin ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” 156/2024.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David a declarat pe 30 ianuarie că Titularizarea 2025 se organizează pe baza memorandumului de exceptare din anul 2024, în condițiile în care Guvernul Ciolacu 2 a blocat angajările la stat, adică inclusiv în Educație, cu excepția Sănătății.