Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul programului Internaţional „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil” organizat de SRI, că într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice România trebuie să îşi consolideze credibilitatea strategică.
Şeful statului a decarat în discursul susţinut în cadrul acestui eveniment că Programul reprezintă ”un valoros demers de reflecţie strategică”, pe care îl va sprijini şi în anii care urmează.
”Programul «Security in the Black Sea Region» contribuie la consolidarea relaţiei transatlantice. Securitatea regională este nu numai o problemă a statelor care aparţin strict unui anumit areal, ci o provocare pentru întreaga comunitate internaţională, mai ales atunci când conflictele evoluează radical, spre război, fie el intra sau interstatal. Contextul geopolitic actual este unul complex, caracterizat de transformări globale şi provocări. Într-un asemenea context, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt esenţiale pentru România. Ele reprezintă coordonatele fundamentale ale politicii externe şi de securitate ale României”, a precizat Klaus Iohannis potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Şeful statului a mai spus că ”România îşi asumă în continuare ferm angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susţine procesele de stabilizare, reformă, democratizare şi integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă şi prosperă, nu doar în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, ci şi în vecinătatea acestora”.
De asemenea, directorul SRI, Eduard Hellvig, a ținut să sublinieze standardul înalt al Academiei Naționale de Informații, în condițiile în care a dobândit legitimitatea de a se alătura prestigioasei Universități Harvard în organizarea SBSR. Mai mult decât atât, demersul permanent de optimizare a programelor educaționale îi permite Academiei Naționale de Informații să devină furnizor de expertiză în educația de intelligence pentru partenerii noștri externi.
„Ne propunem ca Academia Națională de Informații a SRI să fie un promotor al performanței în intelligence pentru întregul areal din care facem parte, pentru Regiunea Mării Negre, pentru Balcanii de Vest și, de ce nu, pentru colegii noștri euro-atlantici,” a afirmat Eduard Hellvig.
Programul actual este continuatorul platformei Harvard Black Sea Security Program lansate în anul 1997, formulă în marja căreia România a fost extrem de activă. În tot acest răstimp, țara noastră și-a pus la dispoziție, așa cum a precizat şi dl. Klaus Iohannis, „resursele de cunoaștere, precum și pe cele umane și materiale, pentru a contribui la consolidarea securității regionale bazate pe dreptul internațional și la asigurarea sustenabilității statelor din regiunea Mării Negre”. De asemenea, longevitatea proiectului, adusă în discuție de către dl. Konoplyov, a făcut posibilă formarea a peste 400 de experți regionali, capabili să contribuie cu cunoaștere la identificarea de soluții pentru problemele din regiune.
La program iau parte peste 80 de personalități, lectori și participanți din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Germania, Georgia, Grecia, Olanda, Moldova, România, Statele Unite, Turcia, Rusia și Ucraina, acestora adăugându-li-se oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene și NATO.