Securitate Mării Negre, obiectiv prioritar al României. SRI, cooperare cu Universitatea Harvard

Sala Unirii a Palatului Cotroceni a găzduit, luni, deschiderea oficială a programului de formare „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil" (SBSR). Programul este organizat sub înaltul patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, de către Serviciul Român de Informații / Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul", în parteneriat cu Universitatea Harvard și cu participarea Universității Naționale de Informații din SUA.
Romania TV
25 mai 2015, 13:34
Securitate Mării Negre, obiectiv prioritar al României. SRI, cooperare cu Universitatea Harvard

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul programului Internaţional „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil” organizat de SRI, că într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice România trebuie să îşi consolideze credibilitatea strategică.

Şeful statului a decarat în discursul susţinut în cadrul acestui eveniment că Programul reprezintă ”un valoros demers de reflecţie strategică”, pe care îl va sprijini şi în anii care urmează.

”Programul «Security in the Black Sea Region» contribuie la consolidarea relaţiei transatlantice. Securitatea regională este nu numai o problemă a statelor care aparţin strict unui anumit areal, ci o provocare pentru întreaga comunitate internaţională, mai ales atunci când conflictele evoluează radical, spre război, fie el intra sau interstatal. Contextul geopolitic actual este unul complex, caracterizat de transformări globale şi provocări. Într-un asemenea context, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt esenţiale pentru România. Ele reprezintă coordonatele fundamentale ale politicii externe şi de securitate ale României”, a precizat Klaus Iohannis potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a mai spus că ”România îşi asumă în continuare ferm angajamentul de a furniza securitate în regiune, de a susţine procesele de stabilizare, reformă, democratizare şi integrare în zonă, de a promova o Europă sigură, liberă şi prosperă, nu doar în interiorul NATO şi al Uniunii Europene, ci şi în vecinătatea acestora”.

De asemenea, directorul SRI, Eduard Hellvig, a ținut să sublinieze standardul înalt al Academiei Naționale de Informații, în condițiile în care a dobândit legitimitatea de a se alătura prestigioasei Universități Harvard în organizarea SBSR. Mai mult decât atât, demersul permanent de optimizare a programelor educaționale îi permite Academiei Naționale de Informații să devină furnizor de expertiză în educația de intelligence pentru partenerii noștri externi.

„Ne propunem ca Academia Națională de Informații a SRI să fie un promotor al performanței în intelligence pentru întregul areal din care facem parte, pentru Regiunea Mării Negre, pentru Balcanii de Vest și, de ce nu, pentru colegii noștri euro-atlantici,” a afirmat Eduard Hellvig.

Programul actual este continuatorul platformei Harvard Black Sea Security Program lansate în anul 1997, formulă în marja căreia România a fost extrem de activă. În tot acest răstimp, țara noastră și-a pus la dispoziție, așa cum a precizat şi dl. Klaus Iohannis, „resursele de cunoaștere, precum și pe cele umane și materiale, pentru a contribui la consolidarea securității regionale bazate pe dreptul internațional și la asigurarea sustenabilității statelor din regiunea Mării Negre”. De asemenea, longevitatea proiectului, adusă în discuție de către dl. Konoplyov, a făcut posibilă formarea a peste 400 de experți regionali, capabili să contribuie cu cunoaștere la identificarea de soluții pentru problemele din regiune.

La program iau parte peste 80 de personalități, lectori și participanți din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Germania, Georgia, Grecia, Olanda, Moldova, România, Statele Unite, Turcia, Rusia și Ucraina, acestora adăugându-li-se oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene și NATO.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce să nu faci sub nicio formă de Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea de pe 2 februarie. Aduce ghinion asupra casei tale
Capital.ro
Șoferii care trebuie să reînnoiască permisul de conducere după 5 ani. Se schimbă legea
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Se scumpesc abonamentele de telefonie mobilă. Anunțul vine prin SMS
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
A murit una dintre cele mai iubite actrițe. A fost o femeie superbă. Acum s-a aflat cauza decesului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Un fost oficial al Rezervei Federale pus sub acuzare pentru divulgare de informații către spioni chinezi
MediaFlux
SE DAU 200 de LEI la PENSIE, dar de la ANUL! Anunț pentru cinci milioane de seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte