Peste 50 de angajaţi de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au înconjurat clădirea Primăriei Municipiului Iaşi miercuri dimineaţă. Primarul Mihai Chirica, dar și alți angajați din primărie, au fost duși la audieri.
Este a doua zi de percheziții la Primăria Municpiului Iași, după ce DNA Iași a ridicat marţi mai multe documente privind proiectele mai multor dezvoltatori din oraș edificate în ultimii ani.
Primarul Mihai Chirica a spus că nu are nicio emoție în legătură cu acest demers și chiar le-a transmis jurnaliștilor că nu se teme că trebuie să dea declarații cu privire la dosarul care vizează mai multe nereguli în domeniul imobiliar.
Afacerea Veranda este în vizorul anchetatorilor, conform jurnaliștilor de la bzi.ro
Potrivit unor surse, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu şi omul de afaceri Cristin Zămosteanu sunt vizați de ancheta procurorilor.
De asemenea, Doina Florescu, fosta șefa de la Juridic, și Mihaela Pintilie, din cadrul aceluiași departament, au fost duse la audieri, la fel și Cristina Oțeleanu, director Direcția Juridică.
Procurorii au descins în 24 de locații într-un dosar cu mai multe capete de acuzare. Angajaţi de la Primăria Iași au transmis faptul că nu înţeleg de ce DIICOT mai cere documente în momentul de faţă, deoarece acestea se aflau în posesia lor de mai bine de un an.
„Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi – S.C.F.T.S.B. pun în aplicare 24 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile și sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracțional organizat cu privire la care a fost emis comunicatul nr. 2 din data de 28.07.2020 și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracțională.
Acțiunea beneficiază de sprijinul B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Suceava, S.C.C.O. Vaslui și S.C.C.O. Botoșani, luptătorilor din cadrul SAS Iași, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău și I.J.J. Iași”, se arată în comunicat.
La începutul acestui an, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au la cinci locaţii din Iaşi într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate corupţiei comise în cursul anului 2018.
„Iașul este cutremurat din nou de cazuri de corupție care vizează administrația locală. Primăria Iași a devenit astăzi locul unei noi descinderi a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași (DIICOT) care anchetează posibila săvârșire a infracțiunilor de abuz în serviciu, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals de către primarul Mihai Chirica și o serie de angajați ai instituției”, a transmis conducerea PSD Iaşi.
Liderul PSD Iași, senatorul Maricel Popa, consideră că actualul edil nu mai are altă variantă decât demisia „pentru a spăla onoarea și așa pătată a administrației locale și a Iașului, iar grupul infracțional creat în această instituție trebuie destructurat”.
„Am fost efectiv siderat de această nouă descindere a organelor de anchetă. După desantul DNA de luni, iată că astăzi procurorii DIICOT au organizat o amplă acțiune în care principalul vizat este, din nou, primarul Mihai Chirica. În ultimii ani, Iașul a fost făcut de rușine la nivel național de un vremelnic conducător care s-a întrecut pe sine în culegerea de dosare penale de pe urma faptelor din administrația locală. Caracatița infracțională din Primăria Iași trebuie destructurată și puse bazele unui sistem administrativ transparent, care să funcționeze în temeiul legii și nu al bunului plac și intereselor personale și de grup. Demisia lui Mihai Chirica este mai mult decât morală și absolut necesară. S-a ajuns deja mult prea departe. Mihai Chirica, singurul bine pe care îl mai poți face este demisia. Redă Primăria ieșenilor!”, spune Maricel Popa.
Totodată, senatorul ieșean îi solicită președintelui PNL Iași, Alexandru Muraru, să se delimiteze public și să îi retragă sprijinul politic primarului Mihai Chirica.
„Nu am așteptări de la primarul Mihai Chirica cu privire la demisie. A pierdut de foarte mult timp bruma de onoare pe care o avea. Cred însă că sunt suficiente motive rezonabile și multiple abateri de la principiile democrației și ale bunului simț ca președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru să se delimiteze public și să îi retragă imediat sprijinul politic primarului de Iași.
Altfel, Alexandru Muraru ne arată că este complice și părtaș acțiunilor și faptelor pentru care primarul Mihai Chirica este anchetat penal, iar orașul va rămâne, în continuare, prizonier mafiei imobiliare și grupurilor de interese create în Primăria Iași. A venit momentul să curățăm Iașul de infractorii și penalii cocoțați în funcții publice”, se mai arată în comunicatul PSD Iaşi.