UPDATE: Potrivit unor informaţii apărute, sediul Tarom ar fi fost vizitat de reprezentanţi ai DNA şi DIICOT, în legătura cu scandalul izbucnit după demiterea şefei companiei, Mădălina Mezei. Purtătorul de cuvânt al companiei a infirmat aceste informaţii.
„Nici reprezentanţi ai DNA şi nici ai DIICOT nu au fost astăzi la sediul companiei. Putem confirma că există o solicitare din partea DNA, pentru predare documente, trimisă la finalul lunii august, fără legătură cu evenimentele recente”, a spus Dinu.
Ştirea iniţială:
Verificările la compania TAROM au fost declanșate după ce Mădălina Mezei, fosta şefă a companiei, l-a acuzat pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, că i-a cerut să oprească la sol mai multe aeronave în ziua în care în Parlament se dădea votul pe moţiunea de cenzură pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au mers la sediul Tarom în cazul scandalului în care este implicată compania, a anunţat Antena 3. Mădălina Mezei, fost director Tarom, l-a acuzat pe ministrul interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc, că i-acerut să țină la sol mai multe avioane în ziua moțiunii de cenzură, astfel încât unii parlamentari să nu poată ajunge la București pentru votul din Parlament.
Tot meircuri, la sediul DNA a făcut verificări şi Corpul de Control al primului ministru, anunţă sursa citată.
Scandalul TAROM se tranşează luni. Corpul de control al guvernului prezintă raportul
Compania Tarom este implicată într-un scandal uriaş.
La sfârşitul săptămânii trecute, Mădălina Mezei, fostul director general al Tarom, a declarat că Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, i-a cerut să anuleze curse interne pentru ca anumiţi parlamentari asă nu ajungă să voteze moţiunea de cenzură. De asemenea, ea a precizat că solicitarea de a se prezenta la DNA vizează Ministerul Transporturilor şi acuzaţii de abuz în serviciu, calitatea sa fiind de martor.
„Domnul ministru m-a chemat la dumnealui în birou cu două zile înainte de moțiune să-mi spună că trebuie să anulăm niște curse interne ca să oprim accesul parlamentarilor. I-am spus că nu e posibil pentru că nu suntem o companie de sclavi, ci de oameni liberi. Inițial era vorba de 5 zboruri: Timișoara (două), Baia Mare, Oradea, Satu Mare. Mi-a cerut să identific senatorii și deputații aflați la bord, i-am arătat, apoi a spus că mă contactează. (…) A doua zi m-a chemat și mi-a spus că trebuie să amânăm o cursă și i-am spus că nu stă în puterea mea. (…) Mi-a spus că dacă nu pot, să opresc tehnic. Cum aș putea să-i spun directorului tehnic să saboteze compania? I-am spus că nu pot face asta, apoi am plecat. Am contactat serviciul de planificare a zborurilor aeronavelor, m-am asigurat că nu sunt întârzieri pe cursele de Baia Mare și Satu Mare. Am sunat directorul tehnic și comandantul cursei, pe care am încercat să-l previn că dacă acționează în sensul ăsta va răspunde”, a declarat Mădălin Mezei.
Răzvan Cuc a acuzat-o, în replică, pe Mădălina Mezei că dovedeşte incompetenţă, inconsecvenţă şi că este aservită unor grupuri de interese.
„Tot acest joc în care a intrat acum nu poate aduce decât un prejudiciu de imagine TAROM şi degringoladă printre angajaţii companiei, deşi în ieşirile publice susţine că nu şi-a dorit acest lucru. A demonstrat acum ceea ce am văzut în aceste patru luni: incompetenţă, inconsecvenţă şi că este aservită anumitor grupuri de interese. În toată această perioadă am preferat să-mi iau informaţiile de la alte persoane din companie pentru a fi informaţi cu acurateţe foarte mare. Doamna se încurcă în propiriile minciuni – a zis prima dată că este vorba despre anulări de curse, apoi de reţineri la sol, că este vorba de patru sau de cinci aeronave. Sunt sigur acum că decizia CA a fost cea mai bună decizie pe care au luat-o, pentru că, astfel, am scos compania din ghearele influenţei PNL. Doamna Mezei uită că cei din familia ei au dorit pentru ei funcţii de conducere”, a explicat ministrul Transporturilor.