„Acţiunea are ca scop identificarea bunurilor provenite din comiterea de infracţiuni, a celor care valorifică în mod repetat materiale feroase/neferoase provenite din furturi, depistarea celor care colectează şi prelucrează ilegal deşeuri, dar şi verificarea modului de întocmire a documentaţiei obligatorii privind provenienţa bunurilor gestionate”, a declarat Marinela Drăghicioiu, purtător de cuvânt al Poliţiei Timiş, potrivit Agerpres.
La acţiune participă echipe mixte de poliţişti de investigarea a fraudelor, investigaţii criminale, ordine publică, rutieră şi poliţie transporturi, alături de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, comisarii Gărzii Financiare şi specialişti din cadrul Romtelecom, Enel şi SN CFR.
Acţiunea Action Day Metal se desfăşoară la nivel european (Olanda, Bulgaria, Cipru, Portugalia, Suedia, Franţa, Finlanda şi Belgia).
În judeţul Timiş, hoţii de fier au lăsat, cu ani în urmă, trenuri blocate pe parcurs, din cauză că au furat cablurile de cupru de pe traseele feroviare, au lăsat în beznă şi fără servicii telefonice localităţi sau cartiere întregi ale Timişoarei, pentru că au furat transformatoarele electrice sau cabluri de telefonie în totalitate, au dezafectat şine de tren neutilizate, dar au furat şi porţile metalice ale Parcului Poporului.
De asemenea, mii de capace de la canalele de scurgere pluviale din localităţi au fost furate şi vândute la centrele de colectare de metal, provocând accidente în trafic.
Cu o situaţie hilară s-au confruntat poliţiştii timişoreni în urmă cu vreo 6 ani, când au depistat hoţi de metale care au furat o cantitate atât de mare de fier, încât calul de la căruţă nu-l mai putea duce, ‘lăsându-se pradă’ în mâinile oamenilor legii.