Expertii OMS sustin ca, intr-o masura foarte mare, depinde de fiecare in parte cat poate sa-si reduca riscul de aparitie a cancerului. Cum depinde? Prin obiceiurile adoptate zilnic care constituie, in esenta, stilul de viata al fiecaruia.
Anual, doar in Europa sunt diagnosticate 2,5 milioane de cazuri noi de cancere, atrage atentia medicul Joachim Schuez, profesor cercetator in cadrul Agentiei de Cercetare a Cancerului aferenta OMS. In opinia lui, un set simplu de 12 recomandari poate inclina balanta in favoarea sanatatii si, implicit, in defavoarea riscului de aparitie a cancerului. Profesorul Joachim Schuez a atras atentia ca se poate reduce pana la jumatate riscul de cancer daca renuntam la fumat, daca ne mentinem o greutate corporala normala, daca mancam produse din cereale integrale, fructe si legume si daca facem miscare regulat. Iata care sunt cele 12 puncte ale ghidului pentru a te feri de cancer, elaborat de experti din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
1. Nu fuma. Nu utiliza nicio forma de tutun
2. Nu permite fumatul in casa si la locul de munca. (Fumatul pasiv ucide 600.000 de oameni, in medie, pe an, potrivit OMS)
3. Mentine-te la o greutate corporala adecvata inaltimii tale
4. Fa miscare in fiecare zi, limitand timpul efectiv petrecut pe scaun
Continuarea pe Lyla.ro.