Specialistul a emis acestă ipoteză pe baza datelor provenite de la mai mulţi sateliţi GPS; el a calculat că acest fenomen ar putea afecta gravitaţia Pământului, iar masa planetei ar putea fi cu 0.005 – 0.008% mai mare decât cea stabilită de Uniunea Astronomică Internaţională.
Acest spor de masă ar corespunde unui disc de materie neagră plasat în jurul Ecuatorului, gros de 191 km şi având un diametru de 70.000 km.
Conform Uniunii Astronomice Internaţionale, masa Terrei ar fi, în prezent, de 5,972.000.000.000.000.000.000.000 kg.
Materia neagră este considerată esenţială în fundamentarea teoriilor privind modul în care se extinde Universul şi în care interacţionează galaxiile.
Se consideră că ea ar reprezenta 27% din Univers, dar, în ciuda unui volum enorm de cercetări, existenţa ei nu a putut fi confirmată experimental.
Materia neagră este invizibilă, deoarece nu reflectă lumina, dar astronomii îi recunosc prezenţa datorită efectelor gravitaţionale pe care le are asupra materiei vizibile.
În 2009, cercetătorii de la Institute of Advanced Studies, din Princeton, SUA, au afirmat că modifcările de viteză observate la sondele spaţiale atunci când trec prin apropierea Pământului ar putea fi explicate prin prezenţa materiei negre prinse în câmpul gravitaţional al Terrei.
Prof. Harrris a preconizat prezenţa materiei negre în jurul planetei pornind de la date furnizate de sateliţii tip GPS, care se deplasează pe orbite foarte precise în jurul Pământului, locul lor în spaţiu fiind determinat de atracţia gravitaţională exercitată de Pământ, iar atracţia gravitaţională indică, la rândul ei, masa planetei.
Dacă calculele sale sunt corecte, atunci aceşti sateliţi ar putea ajuta la lămurirea unora dintre misterele materiei negre.
Sursa: Mail Online, descopera.ro